StoryEditor

Európski oceliari kritizujú U.S. Steel

22.07.2003, 00:00
Dve najväčšie oceliarne na svete, luxemburský Arcelor a americký U.S. Steel, sa dostali do konfliktu za údajne nelegálne štátne dotácie pre slovenskú dcérsku spoločnosť U.S. Steel Košice. Podľa belgického koncernu môžu tieto dotácie poškodiť konkurencieschopnosť ostatných železiarní v západnej Európe.

Dve najväčšie oceliarne na svete, luxemburský Arcelor a americký U.S. Steel, sa dostali do konfliktu za údajne nelegálne štátne dotácie pre slovenskú dcérsku spoločnosť U.S. Steel Košice. Podľa belgického koncernu môžu tieto dotácie poškodiť konkurencieschopnosť ostatných železiarní v západnej Európe. Informoval o tom britský denník The Financial Times.
Výkonný riaditeľ Arceloru Guy Dollé povedal, že spoločnosť U.S. Steel koná "v rozpore s princípmi EÚ," keď zvyšuje produkciu vo svojej spoločnosti v Košiciach. Podľa neho je to aj v rozpore so záväzkom, ktorý dala slovenská vláda Bruselu, že produkciu v Košiciach udrží na stabilnej úrovni. USSK zvýšil v rokoch 2001 až 2002 výrobu ocele o 0,7 mil. ton ročne (na 4,5 mil. ton) a znížil výrobné náklady na tonu ocele o 33 USD. Slovenská vláda dostala vlani od Bruselu povolenie na poskytnutie štátnej dotácie vo výške 500 mil. USD vo forme daňových úľav, musela však súhlasiť s limitom na produkciu ocele pred vstupom krajiny do EÚ.
Spor dokazuje, že otázka dotácií pre oceliarne v krajinách bývalého komunistického bloku vyvoláva veľké obavy ich konkurentov v západnej Európe, najmä pred rozšírením EÚ o desať nových krajín v máji budúceho roka.
Západoeurópski producenti ocele sa obávajú, že ich už aj tak oslabená konkurencieschopnosť môže dostať ešte väčšiu ranu, keď sa na ich trhy začne valiť množstvo lacnej ocele z krajín strednej a východnej Európy.Poukazujú na to, že mnohé z týchto oceliarní dostávajú výdatnú pomoc od svojich vlád v rámci dotácií, na ktorých sa dohodli ešte v minulých rokoch. Tieto dotácie by pritom boli nemysliteľné, ak by krajiny už vtedy boli členmi EÚ. Ako dodávajú Financial Times, šéf Arceloru G. Dollé, ktorý je zároveň aj prezidentom združenia Eurofer, zastupujúceho záujmy oceliarskych spoločností v Európe, napísal list komisárovi EÚ pre podniky a informačné technológie Erkkimu Liikanenovi, aby dohliadol na to, že vlády z krajín bývalého komunistického bloku budú konať "prísne v súlade" s pravidlami EÚ o štátnej pomoci.
Ako pre HN uviedol prezident U.S. Steel Košice (USSK) Christopher Navetta, problémom v tomto prípade je interpretácia prístupovej zmluvy. V decembri 2002, keď bola vypracovaná spoločná pozícia, ktorá sa neskôr stala základom pre jednotlivé podmienky zahrnuté v prístupovej zmluve, slovenskí vyjednávači ubezpečili USSK, že limity na produkciu a predaj ocele začnú platiť až odo dňa vstupu Slovenska do EÚ, teda od 1. mája 2004.
Spoločnosť preto aj v tomto roku vychádzala z týchto informácií, dodal Ch. Navetta. Nakoľko spoločná pozícia sa dohodla až ku koncu roka 2002, nie je mu jasné, ako oceliarne mohli alebo mali znížiť produkciu už počas toho roka. Predstavitelia SR a Európskej komisie však stále o týchto otázkach rokujú, takže nevie predpovedať výsledok jednaní.
Podľa Ch. Navettu sa však nedá povedať, že by tu išlo o spor medzi spoločnosťou Arcelor a U. S. Steel Košice. Kroky USSK, ktoré vychádzali z už spomínanej interpretácie o produkcii a predaji ocele, podal G. Dolle ako dôkaz úsilia firmy porušovať prístupovú zmluvu. Tento jeho záver ho viedol k tomu, že sa obrátil na Európsku komisiu. Tu však nejde o tento problém. Ako dodal prezident USSK, sú presvedčení, že do dnešných dní, ako aj v budúcnosti bude spoločnosť dodržiavať všetky podmienky zahrnuté v prístupovej zmluve.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:39