StoryEditor

Ako dieťa očkovala aj bábiky. Teraz je sestrou roka

14.03.2014, 20:33
Autor:
redred

Prestížna súťaž Sestra roka, ktorú pripravilo vydavateľstvo Ecopress a časopisy Sestra a Zdravotnícke noviny vyvrcholila v piatok večer 14. marca. Najprestížnejšiu cenu Sestra sestier získala Daniela Kallós Belokostolská (na snímke).

Belokostolská založila spoločnosť Anjelské ruky, n. o., kde je riaditeľkou, odborným zástupcom a sestrou v jednej osobe.

Veľmi citlivo vníma pocity pacienta, chápe jeho prejavy a obavy. Na ľudí pôsobí povzbudzujúco. Povolanie sestry je pre ňu poslaním. "Je to môj život, bez, ktorého by som už nemohla ani existovať,“ dodáva.

„To, že budem sestrou bolo jednoznačné od útleho detstva, spoznala som úžasného pána doktora Gaulídera, a už ako dieťa som si vždy vravievala, že budem sestrička a budem s ním pracovať,“ prezradila.

Všetky bábiky, ktoré dostala, dopichala. Preto, keď sa mala v štrnástich rokoch rozhodnúť čím chce byť, ihneď sa prihlásila na strednú zdravotnícku školu.

Na otázku, či by odišla za lepšími platovými podmienkami do zahraničia odpovedá jednoznačne nie.

„Komárno je moje mesto, prežila som v ňom polovicu svojho života. Nikdy by som ho neopustila,“ dodala.

Podľa jej slov sa polovica liečby pacienta zakladá na tom, „aký máme k nemu prístup my-sestry“. „Keď prídem k pacientovi a pohladím ho, povzbudím, dávam mu nádej, že sa uzdraví. Musí pri tom byť aj úsmev,“ povedala.

Jej prianím je, aby si sestry všimli aj lekári, ktorí ako prví a jediní vidia ich prácu a vedia o čom je.

„My sestry sme tu vždy pre pacienta od rána do večera. Moji rodičia mi dali do vienka dobrosrdečnosť, lásku a vychovávali ma k tomu, aby som pomáhala všetkým bez rozdielu farby pleti či náboženského vyznania. Dali základ mojej dnešnej profesii,“ uzavrela.

Víťazky si už po siedmy raz odniesli jedinečnú trofej – strieborné ruže sv. Alžbety ako symbol šľachetnosti a dobra pomáhajúcich.

Cieľom súťaže je vyzdvihnúť odborné kvality sestier, ich profesionalitu, ale aj ľudský prístup či obetavosť pri výkone tohto náročného povolania. Odborná trinásťčlenná porota priamo na slávnostnom galavečere hodnotila súťažiace v kategóriách Sestra poskytovateľka ošetrovateľskej starostlivosti a Sestra manažérka. Po prezretí videovizitiek a po osobnej prezentácii finalistiek sa porota odobrala do ústrania rozhodnúť o víťazkách.

Ani tento rok nechýbala kategória Sestra sestier, v ktorej o najsympatickejšej finalistke rozhodli účastníci internetového hlasovania.

Záštitu nad súťažou Sestry roka 2013 prevzala manželka prezidenta Silvia Gašparovičová. Podporiť ich prišiel aj Vedúci sekcie zdravia na Ministerstve zdravotníctva Mário Mikloši.

Víťazky súťaže Sestra roka 2013

V kategórii Sestra roka 2013 – poskytovateľka ošetrovateľskej starostlivosti zvíťazila Mgr. Adriana Simová z Chirurgickej kliniky UNM Martin

V kategórii Sestra roka 2013 – manažérka si cenu odniesla Mgr. Katarána Antoniová, ADOSAN Spišské Podhradie

Cenu za celoživotné dielo v ošetrovateľstve za rok 2013 udelili Anne Čunderlíkovej, sestre na dôchodku zo Zvolena

Sestrou sestier sa stala Mgr. Daniela Kallós Belokostovská, Anjelske ruky Komárno

01 - Modified: 2006-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Porsche s lepšími výsledkami
01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 03 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 04 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 05 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:06