StoryEditor

Za krízu v zdravotníctve nemôžu peniaze

14.03.2013, 13:42
Medicínsko -- farmaceutický komplex pramení z liečenia chorôb a nie z uzdravovania ľudí.

Konštatovania o kríze slovenského zdravotníctva sa rokmi stali frázou, pod ktorou si každý predstavuje niečo iné. Rovnako zdogmatizované sa stali vyhlásenia o čiernych dierach, chorom zdravotníctve a pod.

Problémom je do istej miery aj medicínsko – farmaceutický komplex, ktorého cieľom je zisk. Ten pramení z liečenia chorôb a nie z uzdravovania ľudí.

K aktuálnym problémom nášho zdravotníctva zaraďujem : ceny ,náklady ,kvalitu, vzdelávanie, systém, sieť zdravotníckych zariadení, vzťahy, ciele , spôsob realizácie. Stále aktuálnou zostáva otázka - koľko, v akom rozsahu, akou formou má štát dofinancovávať tento životne dôležitý sektor, aby bolo garantované pre obyčajných ľudí s nízkym príjmom (a predovšetkým poistencom štátu) ako taká akceptovateľná dostupnosť zdravotníckych služieb, úroveň a kvalita poskytovaných služieb, úroveň poskytovaného štandardu a pod.

Určite všetci by sme chceli, aby nám fungovalo zdravotníctvo. Tak prečo nefunguje? Najskôr sme vymysleli systém súkromných poisťovní. Len tak sa opýtam, čím prispeli k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti? Môže toto všetko to zdravotníctvo vydržať? Čo by bolo najlepšie riešenie? Stabilizovať systém, tak aby ho každé štyri roky nebolo možné meniť.

Zdravotníctvo je orientované na zisk a výkon a dokonale sa dopĺňa s biologickou medicínou, ktorá sa sústreďuje na chorobu a jej objektivizáciu a nie na človeka v jeho ťažkej životnej situácii.

Situácia mi pripadá tak, ako keby cieľom zdravotníctva už nebolo len zdravie, ale zabezpečenie luxusu pre majiteľov poisťovní,, farmaceutických firiem,... Zdravý človek je pre nich pohroma, potrebujú chronicky chorého, závislého na preparátoch a starostlivosti, a hlavne stále platiaceho.

Myslím si , že kríza v zdravotníctve nie je spôsobená nedostatkom peňazí. Ale, že nedostatok peňazí v zdravotníctve, je dôsledkom toho, že obrovské množstvo liekov a vyšetrení sa ordinuje úplne zbytočne. Takže, ak sa nezmení obsah - medicína, snahy o reformu sú zbytočné.

Myslím si ,že aj biznis hrá istú úlohu v našom zdravotníctve, aj keď na úrovni poskytovania zdravotnej starostlivosti nie je tým pravým biznisom, hoci ak malý biznis robí veľa ľudí, objemom sa stáva veľkým. Skutočný biznis je na úrovni vlastníkov a manažmentov poskytovateľov ZS, dodávateľských firiem, výrobcov a distribútorov liekov, zdravotníckych pomôcok a techniky, atď.

K problematike zdravia - zdravie je viacrozmerný termín : aj ekonomický- vtedy je tovarom - aj spoločenský- vtedy je vecou verejnou, - aj etickým- vtedy je mimoriadnou kategóriou. Nikdy sa nedá o ňom hovoriť oddelene.. ak si to niekto trúfa, tak zdravie sám vulgarizuje.

Z celého zdravotníctva jednoznačne najspokojnejší sú lekárnici a ich dodávatelia s výrobcami liekov. Ešte som nepočul, že by štrajkovali za lepší plat alebo proti nadčasom a podobne.

Sú spôsoby ako tento problém vyriešiť ?
- Zriadiť nemocničný fond pre všetkých lekárov a sestry na vzdelávanie - aby rovnaké peniaze nepýtali od farmafiriem
- Viac odborných debát a pravdivého informovania v médiách pre pacientov
- Kľúčové vyriešenie postavenia univerzitných nemocníc a zadefinovania akreditovaných medicínskych vysokošpecializovaných centier
- Optimálnym riešením pre Bratislavu by mohla byť výstavba novej nemocnice na Rázsochách, ktorá by nahradila nemocnice v Starom meste a na Kramároch. Nemocnice v Ružinove a Petržalke by si plnili funkciu mestských nemocníc

Je potrebné prijať transparentný a na pacienta orientovaný systém hodnotenia kvality poskytovaných služieb. Tento by slúžil na objektivizáciu selektívneho kontraktingu pre plánovanú (nie akútnu-neodkladnú) zdravotnú starostlivosť
Pre zvyšovanie kvality slovenského zdravotníctva sú potrebné investície do sektoru a inteligentné riešenia zvyšujúce jeho efektivitu.

Dušan Piršel

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:22