StoryEditor

Zeman naznačil, že vymenuje úradnícku vládu

23.06.2013, 18:22
Autor:
zajzaj
V hlave má podľa vlastných slov štyri mená nepolitikov, ktorí by mohli viesť prechodnú vládu.

Český prezident Miloš Zeman má podľa vlastných slov v hlave mená štyroch ľudí, ktorí by mohli prípadne viesť novú prechodnú technokratickú vládu. Odmietol však priamo povedať, že z možnosti pravicová alebo úradnícka vláda by si vybral jednoznačne tú druhú, z jeho vyjadrení pre program Českého rádiožurnálu s názvom "Hovory z Lán" to však vyplývalo.

"Prezident by mal vládou poveriť rešpektovanú osobnosť. A nemusí mať nutne politický mandát" vyhlásil a dodal, že má v hľadáčiku štyri mená, ktoré však odmietol prezradiť.

Českou politickou scénou stále otriasa korupčný škandál spojený s kauzou odpočúvania vojenskou spravodajskou službou. V reakcii na to ešte v pondelok odstúpil premiér Nečas, karty v rukách má teraz práve Zeman. Ten by mohol vyhlásiť prezidentské voľby, túto možnosť však už medzitým vylúčil.

Zostávajúcimi možnosťami sú teda vymenovanie nového premiéra z radov súčasnej pravicovej koalície ODS, TOP 09 a LIDEM, ktorá by krajinu priviedla k predčasným voľbám alebo prechodnej úradníckej vlády. Predstaviteľ opozície, šéf ČSSD Sobotka totiž svoje prípadné menovanie za premiéra verejne odmietol.

Zeman svoje definitívne rozhodnutie oznámi až v utorok na tlačovej konferencii o 15:00.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:29