StoryEditor

Fico pre HN: Slovensko je ďaleko od právneho štátu

30.12.2012, 18:40
Za najväčšie mínus existencie samostatnej republiky považuje Fico rozpredaj štátneho majetku.

Čo považujete za najväčšie plusy a mínusy tých dvadsiatich rokov?
Za najväčšie mínusy považujem rozpredaj štátneho majetku. A teraz je to jedno, či išiel do rúk domácej kapitálotvornej vrstvy alebo zahraničných investorov. Toto bola najväčšia chyba, filozofia, že zbaviť sa najlepších vecí a najhoršie nechať štátu. Dnes sme svedkami toho, že najmä v oblasti
energetiky sme v područí západných krajín. Mnohé dobré podniky, ktoré na Slovensku boli, už zanikli kvôli zlému manažmentu. Na druhej strane, pokiaľ ide o krajinu ako takú, preukázala veľkú životaschopnosť.



Hlavne po Gorile majú ľudia na Slovensku pocit, že štát si rozparcelovali finančné skupiny a oligarchovia, ktorí ovládajú politické strany. Nie je aj toto problém?
O mne sa v Gorile nehovorilo, že by som si niekde rozdeľoval 20 miliónov. Treba sa pýtať tých, ktorí boli v Gorile spomínaní v súvislosti s veľkými finančnými sumami a operáciami. Nerád by som sa vyjadroval k téme, ktorá patrí predovšetkým polícii, prokuratúre a súdom. Slovensko je ešte stále ďaleko od právneho štátu. Pod ním rozumiem napríklad plnú možnosť realizovať ľudské práva. Je pekné, že máme v ústave napísané, že máme ľudské práva. Na druhej strane si treba povedať, že ten kto má peniaze, má aj viac spravodlivosti ako ten, kto ich nemá. Ten, kto má viac peňazí, má aj viac slobody pohybu. Keď máte 300-eurový dôchodok, tak je pekné mať slobodu pohybu, ale ako to využijete? Môžete ísť akurát do okresného mesta na nákup. To je prvý rozmer, ktorý mi prekáža. Druhý je pomalosť rozhodovania – súdne prieťahy. Trvá veľmi dlho, kým štát rozhodne o veci. Dlhodobo vnímam ako veľmi ťažké zabezpečiť vykonateľnosť rozhodnutí. Ja sa netvárim, že Slovensko je dokonalé. Ale nedám ani na rôzne fámy, že všetko tu je skorumpované a zlé. Mimochodom, treba si všimnúť jednu vec. Sme tu od apríla 2012 a táto vláda nebola spojená so žiadnym škandálom. A ja verím, že ani nebude. Veľmi tvrdo pripomínam pri každej príležitosti ministrom, čo by to znamenalo v tejto dobe, keby niekto niečo vyviedol. Ako by to ľudia zle zhodnotili v situácii, keď sa prijímajú rôzne úsporné opatrenia a poškodilo by to imidž nielen vlády, ale aj celej krajiny. Na druhej strane, ak sa to stane, budem postupovať ako v starom Ríme – do siedmeho kolena. Potom musia prísť také čistky, budem musieť vidieť záujem, že niekto zlyhal, ale prijali sme opatrenia. Veľmi si vážim na mojej vláde a ľuďoch, ktorí boli nominovaní do významných pozícií, že za osem mesiacov nikto nevyrobil žiadny škandál.

Nie je fakt, že zatiaľ nevyplávala žiadna korupčná kauza, aj dôsledok vlády jednej strany, ktorá nemá kontrolu koaličných partnerov?
Bolo by smiešne, keby som sa ja mal niekomu ospravedlňovať, že Smer vyhral voľby a sám zostavil vládu. Napriek tomu, že sme mali hlasy na jednofarebnú vládu, sme ponúkali spoluprácu iným politickým subjektom a oni to jednoducho odmietli. Preto ja sa nebudem vyviňovať ani ospravedlňovať za to, že je tu vláda postavená na jednej strane. Všetky kontrolné orgány sú v rukách opozície, dokonca dostali aj viac ako mali. Na čele ÚVO stojí človek, ktorého vybrala ešte vláda Ivety Radičovej. Zostáva otvorená otázka šéfa NKÚ, ale to je problém opozície, ktorá nie je schopná predložiť spoločného kandidáta. Ak ho predloží, radi ho podporíme.


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 19:17