StoryEditor

Štát dostal tvrdé varovanie z Ameriky

27.04.2012, 00:00
Autor:
redred
Štátu hrozí, že príde o obrovský balík peňazí. Spoločnosť Eurogas plánuje žalovať Slovensko.

Štátu hrozí, že príde o obrovský balík peňazí. Spoločnosť Eurogas totiž plánuje žalovať Slovensko o 1,6 miliardy dolárov (približne 1,5 miliardy eur). Podľa firmy ide o škodu, ktorú jej malo spôsobiť zlé rozhodnutie Obvodného banského úradu v Spišskej Novej Vsi ešte z roku 2004.

Ultimátum vyprší o pár dní
„Boli vydané dve rozhodnutia o zámere začať arbitráž proti Slovenskej republike,“ povedal pre agentúru TASR predseda Predstavenstva Eurogasu Wolfgang Rauball. Firma tvrdí, že jej dcérskej spoločnosti Rozmin úrady vzali povolenie ťažiť mastenec v Gemerskej Polome protiprávne. Za pravdu im mal dať aj Najvyšší súd SR ešte vlani v máji.

Eurogas tvrdí, že ak štát na ich hrozbu nezareaguje do 3. mája, jeho právnici okamžite podajú medzinárodnú žalobu. Prípad spadá pod rezort financií. Ten tvrdí, že nároky firmy sú „domnelé“, pričom sa naďalej rozhoduje o tom, či banský úrad pochybil.

„Ministerstvo je otvorené zmysluplnej diskusii o údajných nárokoch spoločnosti Rozmin, ale v súčasnosti ako vhodné fórum na ich uplatnenie vidí v správnom konaní,“ povedal HN poradca ministra financií Radko Kuruc.

Eurogas: Rusko nás vyhnal
Podľa terajšieho šéfa banského úradu v Spišskej Novej Vsi Antonína Baffiho prišla firma o povolenie dobývať ložisko mastenca, pretože s ťažbou nezačali v stanovenom termíne. „Porušili zákon.“

Podľa Rauballa vyhnal z Gemerskej Polomy ich firmu bývalý šéf rezortu hospodárstva Pavol Rusko. Ten sa im mal vyhrážať, že ak neodídu, z miesta ich vyprace polícia a ekonomická budúcnosť Eurogasu na Slovensku skončí. „Sú to hlúposti a výmysly. Rešpektoval som iba stanovisko banského úradu,“ reagoval pre HN Rusko.

Podľa Rauballa sa pri výmene ťažobných firiem mohlo aj podplácať. Ako dodal, prípadu sa mal venovať aj slovenský Úrad boja proti korupcii, ktorý mal kontaktovať spoločnosť EuroGas, keďže vyšetroval zástupcov firmy, ktorá po nich získala právo na ťažbu.

„Podľa nášho názoru v tomto prípade ide jednoznačne o dôkazové prostriedky prania špinavých peňazí, krátenia daní a aktívnej korupcie, ktoré predložíme v prípade žaloby v arbitrážnom procese proti Slovenskej republike,“ vyhlásil pre TASR Rauball.

Polícia včera na otázky HN nereagovala. Po Eurogase, teda jej dcérskej spoločnosti Rozmin, dostala právo ťažiť mastenec v Gemerskej Polome firma Economy agency RV. Podľa Rauballa išlo vtedy o malú účtovnícku firmu. Tá sa neskôr zlúčila s VSK Mining. S jej zástupcami sa HN spojiť nepodarilo. Podľa medializovaných informácií plánujú začať ťažbu do roku 2014.

Podľa právnika Viliama Karasa z kancelárie Maple & Fish môže dávať žalobcovi, teda firme Eurogas, rozhodnutie Najvyššieho súdu v spore miernu výhodu. „Z pohľadu štátu ide o veľmi vážnu situáciu,“ povedal pre HN.

Eurogas však teraz podľa neho bude musieť dokazovať, že mu škoda vznikla naozaj pre nesprávne rozhodnutie banského úradu. „Ušlý zisk sa odvíja od mnohých faktorov. Mnohokrát sa preukáže porušenie zákona zo strany štátneho orgánu, ale je veľmi ťažké preukazovať príčinnú súvislosť medzi porušením zákona a škodou.“

Dodáva však, že pre štát ešte spor nemusí byť stratený. Ak sa mu napríklad podarí dokázať, že na „túto situáciu sa nevzťahuje ochrana investícií“. Žaloba Eurogasu sa totiž opiera práve o porušenie dohôd uzavretých medzi Slovenskom, USA a Rakúskom, keďže v USA má sídlo a v susednom Rakúsku pôsobí jej 100–percentná dcérska firma.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 18:13