StoryEditor

Bývalý poradca premiérky Radičovej radí Smeru-SD

21.02.2012, 23:00
Bývalý poradca Radičovej a ministra financií Mikloša Ľudovít Ódor radí opozičnému Smeru-SD.

Bývalý poradca premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša (obidvaja SDKÚ-DS) Ľudovít Ódor (na snímke) radí opozičnému Smeru-SD. HN zistili, že spolu s ďalším expertom Michalom Horváthom (ten sa podieľal na dôchodkovej reforme za druhej vlády Mikuláša Dzurindu) majú Robertovi Ficovi a spol. pomôcť pri príprave opatrení na zastavenie zadlžovania Slovenska.

„Dnes nikto nemá najsprávnejšie a unikátne riešenie na konsolidáciu, preto hľadáme aj pri konzultáciách s viacerými odborníkmi najvyváženejšie riešenie,“ reagoval pre HN poslanec a exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Jeho strana zvažuje po nástupe k moci zvýšenie daní z príjmu, v krajnom prípade rátajú aj s vyššou DPH. O konkrétnych opatreniach však v tejto chvíli hovoriť nechcú.

Tak vláde Ivety Radičovej, ako aj teraz Smeru-SD, by mal Ódor pomôcť so zjednodušením systému daní a odvodov. Výsledkom môžu byť aj zásadné zmeny v čistých príjmoch zamestnancov či živnostníkov.

Ozdravný balíček, o ktorom sa najsilnejšia strana radí, začína mať jasné kontúry. Okrem vyššieho zdanenia lepšie zarábajúcich ľudí a ziskovejších firiem totiž budú chýbať na pokrytie 1,4-miliardovej diery ďalšie stovky miliónov. Je preto pravdepodobné, že sa bude dvíhať aj samotná sadzba dane z príjmu zo súčasných 19 percent, pričom nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva by sa mala zvýšiť odpočítateľná položka.

Okrem toho je už podľa informácií HN v súčasnosti takmer isté, že daň z pridanej hodnoty neklesne, ani keď Slovensko stlačí deficit v budúcom roku pod tri percentá. Naopak, politici naprieč spektrom uvažujú o jej dvíhaní.

Podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Petra Goliaša je pre ekonomiku podľa štúdie OECD menej škodlivé dvíhať nepriame dane. Podľa Radovana
Ďuranu z inštitútu INESS zvyšovanie ktorýchkoľvek daní škodí ekonomike. „Negatíva niektorých daní sa prejavia hneď, napríklad v úteku mladých za lacnejším zdanením do zahraničia, u iných neskôr, ako vplyv nepriamych daní na spomalenie hospodárskeho rastu,“ uzavrel.

Odborníkov využije aj pravica
V minulosti Smeru radil predseda Slobody a Solidarity a tiež spolutvorca rovnej dane Richard Sulík, ktorý však bol priamo Počiatkovým poradcom. „Chcel som zabrániť deštrukcii rovnej dane a rovnako som sa chcel pokúsiť zrealizovať odvodový bonus. Rovnú daň sa mi nakoniec podarilo uchrániť,“ vysvetlil Sulík. Podľa neho jediná správna vec je nechať si radiť práve od odborníkov.

To chcú po voľbách aj v SDKÚ-DS. „Ide o politicky nezávislých ekonómov, a verím tomu, že s nimi budeme spolupracovať bez ohľadu na to, kto zostaví vládu,“ potvrdil poslanec SDKÚ-DS Ondrej Matej.

Rady sú vítané
Podľa rezortu financií je oslovenie Miklošovho poradcu len potvrdením jeho odbornosti. „Ministerstvo financií je hrdé, že s ním spolupracujú šikovní a nadaní ľudia, ktorí sú špičkou vo svojom odbore. Bude len dobré, ak ich schopnosti Slovensko využije aj v budúcnosti,“ konštatoval hovorca rezortu Martin Jaroš.

Vítajú to aj ďalší ekonómovia. „Je dobré, že komunikujú s politikmi,“ povedal Goliaš. Podľa neho je totiž problémom, že často dochádza pri výmene vlády k zásadným zmenám dôležitých zákonov.

„Časté novelizácie daňových zákonov a zákonov o sociálnom poistení znamenajú horšie podnikateľské prostredie,“ spresnil Ďurana. „Keby prišiel Smer za nami, tak by sme mu poradili to isté, ako SDKÚ či SaS,“ doplnil. Rady od tvorcov reforiem tak môžu zaručiť, že nedôjde k ich úplnému zrušeniu, ale bude sa v nich s menšími úpravami pokračovať.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:10