StoryEditor

Markíza na 2012 avizuje nový seriál Horúca krv a kuchársku šou MasterChef

16.12.2011, 15:20
Príde aj nová Brutálna Nikita, ďalší turecký seriál Ezel či úspešný hispánsky titul La reina del sur. Čo chystá Markíza a Doma.

Televízia Markíza pripravuje na budúcí rok niekoľko noviniek. Bude medzi nimi aj kuchársky formát s medzinárodnými úspechmi MasterChef, v ktorom súťažia amatéri pod dohľadom profesionálov. Informuje o tom v tlačovej správe.

O potenciáli formátu MasterChef informoval odborný mesačník Stratégie už v augustovom vydaní v príspevku "Toto sú d’alšie televízne hity". Odštartoval v Británii na BBC už v roku 1990, minulú sezónu išiel na BBC1 v prime-time o 21:00. Na jeseň sa celebritná verzia presunula do denného off-timu. BBC1 sa však vrátila k profesionálnym kuchárom v spin-offe Masterchef: The Professionals, ktorý mal podľa The Guardian najúspešnejšiu sezónu s vyše 3 miliónmi divákov. V regióne strednej a východnej Európy formát adaptovali stanice patriace rovnako ako Markíza do skupiny CME: v Rumunsku Pro TV a v Chorvátsku Nova. Distribuuje ho Shine International.

Ďalšou novinkou na obrazovkách slovenského televízneho lídra má byť pôvodný dramatický seriál Horúca krv (pracovný názov). Rovnako ako o MasterChefovi, ani o ňom stanica nechce uvádzať žiadne podrobnosti.

Novinkou Markízy na jar 2012 bude Hlas Česko Slovenska – spevácka súťaž vyrábaná podľa formátu The Voice, o potenciáli ktorého tiež informovali Stratégie už v auguste. Spoločný  projekt televízií Nova a Markíza sa podľa oficiálneho webu začnenatáčať v januári. Na Slovensku je jeho mediálnym partnerom súkromná rozhlasová dvojka Fun rádio a už ho promuje vo svojom vysielaní.

Potvrdená je aj nová Farma, podľa tlačovej správy príde na jar s "ešte drsnejšou sériou. "A  už čoskoro nasadí do vysielania romantický seriál Druhý dych, pod ktorý sa podpísali najlepší scenáristi na Slovensku," avizuje Markíza.

Okrem vlastnej tvorby prinesie Markíza a najmä jej druhý kanál Doma niekoľko nových zahraničných seriálov.

Plusy a mínusy nových avkizícií Markízy a Doma
podľa Marketéra

Nikita
+ známa značka (seriál vychádza z Brutálnej Nikity)
+ potenciál u mladších (seriál si objednáva americká The CW, stanica s cieľovkou žien 18-34)
+ nie čisto ženský seriál, potenciál rovnako aj u mužov
+ na Slovensku a v Česku novinka, diváci ju zatiaľ nemohli v zrozumiteľnom jazyku vidieť inde
- minulé projekty The CW (90210, Hrozba z temnoty/Supernatural) na Markíze nezarezonovali
- vzhľadom na cieľovku Markízy vs. Nikity seriál nevhodný do prime-timu, možnosť uplatniť len v off-time slotoch

Bolesti slávnych (Royal Pains)
+ univerzálny, vekovo aj z hľadiska pohlavia
+ osvedčený lekársky žáner
+ istota nových častí, seriál bol obovený aj na sezónu 2012/2013
- pôvodom káblový seriál (vzniká pre stanicu USA Network) – tie náš divák nie vždy prijme
- kolísavé výkony v zahraničí; v Nemecku na RTL klesol z úvodných podielov nad 20 % v 14-49 až do staničného podpriemeru okolo 15 %
- televíziu Doma môže predbehnúť jazykovo zrozumiteľný Universal Channel, kde seriál štartuje pod názvom Milionový lékař už 10. januára v lukratívnom čase

La reina del sur
+ mimoriadny úspech v USA; na stanici Telemundo najsledovanejší titul v sezóne 2010/2011, s viac než trojnásobne vyšším ratingom v reklamne zaujímavej skupine 18-49, než bol priemer stanice
+ netradičný žáner, nie klasický telenovelový
+ potenciál u mladých do 34 rokov
+ šanca osloviť okrem žien aj mužov (v USA bol pomer približne vyrovnaný)

Sesterská stanica Doma na budúci rok neavizuje žiadnu vlastnú tvorbu, pokračuje s akvizíciami ako Dr. House (House M.D.), Frasier, Mentalista (The Mentalist), Sex v meste (Sex and the City), Ally McBealová (Ally McBeal), Tudorovci (The Tudors) či Ženy z rodu Gilmorovcov (Gilmore Girls). Chce priniesť programing necieliaci výhradne na ženy. "Televízia Doma v budúcom roku upriami pozornosť predovšetkým na moderné aktívne ženy, no programovú štruktúru bude koncipovať aj so zreteľom na mužského diváka," uvádza v tlačovej správe a odvoláva sa na posledné mesiace, ktoré údajne ukázali, že sledovanie Doma "nie je výhradne doménou žien". Pribudnú americké šouprogramy či nová východoeurópska, turecká a americká seriálová produkcia.

Higlighty televízie Markíza na rok 2012
zdroj: tlačová správa

Pokračujúca vlastná tvorba: Televízne noviny, Modré z neba, Ordinácia v ružovej záhrade, Farma, Partička, Smotánka a Bez servítky

Nová vlastná tvorba: Hlas Česko Slovenska, Horúca krv, Druhý dych, MasterChef

Pokračujúce akvizičné seriály: Dva a pol chlapa VIII. (Two and a Half Men), NCIS – Námorný vyšetrovací úrad IX. (NCIS: Naval Criminal Investigative Service), NCIS: Los Angeles II. a III., Mentalista IV. (The Mentalist), Upírske denníky II. a III. (The Vampire Diaries), Teória veľkého tresku V. (The Big Bang Theory), Myšlienky vraha VII. (Criminal Minds), Dr. House VI. (House M.D.)

Nové akvizičné seriály: Nikita, Spartacus: Gods of the Arena

Nové akvizičné filmy: Shrek: Zvonec a koniec (Shrek Forever After), Vo štvorici po opici (The Hangover), Harry Potter a Polovičný princ (Harry Potter and the Half-Blood Prince), Anjeli a démoni (Angels & Demons), Sherlock Holmes, Súboj Titanov (Clash of the Titans), Iron Man 2, Twilight sága: Nov (New Moon), Twilight sága: Zatmenie (Eclipse), Fotri sú lotri (Little Fockers), Kajínek, Sex v meste 2 (Sex and the City 2)

Highlighty televízie Doma na rok 2012

Nové akvizičné seriály: Larina voľba, Ezel, Ver mi (Trust Me), Klinika Mercy (Mercy), Bolesti slávnych I. a II. (Royal Pains), Victoria, Teresa, Kráľovná juhu (La reina del sur)

Nové akvizičné šou: Extreme Makeover, So You Think You Can Dance, Nate Berkus: Krajšie bývanie (The Nate Berkus Show)

01 - Modified: 2004-06-29 21:06:12 - Feat.: 0 - Title: SIS doplatila na agrodotácie 02 - Modified: 2004-06-29 21:06:20 - Feat.: 0 - Title: Nedobrovoľne do Iraku 03 - Modified: 2004-06-29 21:06:56 - Feat.: 0 - Title: České strany čakajú na prezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:51