StoryEditor

SDKÚ hovorí skôr jazykom Dzurindu, nie premiérky

29.10.2010, 00:00
Autor:
mmmm
Niekoľko dní pred ostro sledovanou voľbou generálneho prokurátora, ktorá rozdelila premiérku a predsedu SDKÚ-DS, má v najsilnejšej vládnej strane Mikuláš Dzurinda výraznú prevahu.

Podľa prieskumu HN medzi poslancami SDKÚ drvivá väčšina klubu hovorí práve jeho "jazykom“.

Zatiaľ čo Iveta Radičová vyzýva, aby sa strana dohodla s ostatnými koaličnými partnermi na spoločnom kandidátovi, Dzurinda dohodu odmieta a hovorí, že žiadneho kandidáta nebude svojim poslancom "nariaďovať“. Rovnaké argumenty počuť aj od poslancov SDKÚ. "Nie som zástancom toho, aby sa uzavrela dohoda. Je na poslancoch, aby rozhodli,“ zdôraznil pre HN Martin Fedor. Aj jeho kolega Ondrej Matej pripomína, že pôjde o tajnú voľbu, pri ktorej je ťažké poslancov zaväzovať straníckymi príkazmi.

Voľná ruka v SDKÚ by výrazne zvýšila šance na zvolenie súčasného šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku, ktorého okrem Smeru-SD nominoval aj poslanec SDKÚ Stanislav Janiš. Radičová Trnku odmieta.

Podľa politológa Pavla Marchevského aj táto téma je dôkazom, kto je skutočným šéfom v SDKÚ. "Jasne sa ukazuje slabá mocenská pozícia Radičovej v strane.“

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:27