StoryEditor

Naša polícia už vyšetruje ďalší fond

11.01.2011, 23:00
Problém, na ktorý ukázala Iveta Radičová (na snímke), mohol stáť 30 miliónov.

Polícia našla ďalšie podozrivé finančné toky vo fondoch Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania, vyšetrovanie údajnej sprenevery sa rozrastá. Podľa informácií HN vyšetrovateľ rozšíril trestné stíhanie zo Slovenského rozvojového fondu aj na druhý z fondov - Fond Seed Capital.

Ani na jeden nemal štát reálny dosah. "Úrad boja proti korupcii vedie trestné stíhanie vo veci pre trestný čin porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a trestný čin skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,“ potvrdila HN stíhanie aj v druhom fonde policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová. Bližšie informácie polícia zatiaľ neposkytuje. Podľa nášho zdroja z Úradu špeciálnej prokuratúry suma, ktorá mala byť rozdelená podozrivým spôsobom a spriazneným firmám, narástla zo 17 miliónov už na takmer 30 miliónov eur. Čoskoro pritom padnú aj obvinenia voči konkrétnym osobám. Má ísť o ľudí, ktorí vo fondoch pôsobili od roku 2006.

Na kauzu upozornila ešte v septembri premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Doslova povedala, že agentúru "ovládli pochybné skupiny“ a vedenie rezortu hospodárstva vyzvala, aby ju vyčistili. Vláda chce kvôli problémom z minulosti fungovanie agentúry a fondov úplne zmeniť.

Bývalý šéf agentúry Bystrík Berthoty, ktorý patrí podľa našich informácií do okruhu podozrivých, sa vinný necíti. "Bol som človek, ktorý zakladal tie fondy, no počas môjho pôsobenia tam pochybenia neboli,“ obhajuje sa. Suma, ktorú vyšetrovatelia vyčíslili, je podľa neho prehnaná.                                            

"Za môjho pôsobenia tam boli urobené nejaké tri investície, ja som nebol členom investičného výboru, neschvaľoval som ich, tú vykonnú moc robili manažéri fondov,“ vysvetľoval nám bývalý šéf agentúry a Fondu fondov, pod ktorý podozrivé fondy spadajú. Práve manažéri fondov majú byť ďalšia skupina preverovaných osôb. Oba fondy totiž napriek menšiemu vlastníckemu podielu ovládali na základe zmluvy súkromné spoločnosti - teda rozhodovali, do akých firiem fondy investujú milióny. Peniaze, ktoré fondy priklepli rôznym firmám ako finančnú injekciu na podporu podnikania, podľa vyšetrovateľov neslúžili na rozvoj podniku, ale putovali na účty viacerých právnických aj fyzických osôb. Navyše správy, ktoré dostávala vláda, aby mohla skontrolovať činnosť fondov, mali obsahovať falošné údaje.      

Slovenský rozvojový fond manažovala firma 3on private equity, ktorej spolumajiteľom má byť podnikateľ Peter Struhár a predsedom predstavenstva bol až do decembra minulého roku Oskar Soták. Podľa výpisu z obchodného registra ho v akciovke nahradil Roman Fečík. Do spoločnosti sme sa pokúšali celý deň dovolať, neúspešne. Rovnako sme nezískali stanovisko ani od firmy Funds managers, ktorá riadi Fond Seed Capital. Napriek prísľubu sa nám nikto kompetentný z firmy už neozval. Predsedom predstavenstva je v nej už od roku 2007 Martin Paško.

Podľa bývalého ministra Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) je rozšírenie trestného stíhania aj na druhý fond logickým vyústením situácie. "Je nehorázne, čo sa tam dialo. Som zvedavý, či sa preukáže aj to, kto dal politické požehnania na toto dianie vo fondoch,“ skonštatoval pre HN. Podľa neho to bol Ivan Mikloš, ktorý dal v roku 2006 ako zastupujúci minister hospodárstva príkaz Berthotymu zmeniť fungovanie agentúry. Mikloš od začiatku Jahnátkove útoky odmieta. Martina Ruttkayová

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 17:54