StoryEditor

Dlhy obrali firmu o dotáciu. Veritelia ju ženú pred súd

04.05.2010, 00:00
Štát definitívne "škrtá" dotáciu firme Domica Komplex, ktorá dlhuje na sociálnych a zdravotných odvodoch státisíce eur. Tá tak môže zabudnúť na injekciu vo výške 661-tisíc eur na rozvoj cestovného ruchu.

Po tom, čo HN informovali o finančných problémoch spoločnosti, jej Slovenská agentúra pre cestovný ruch najskôr pozastavila vyplácanie peňazí z eurofondov - a najnovšie už odstupuje aj od samotnej zmluvy.

"Na základe výsledkov preverovania, ktoré preukázali nesplnenie povinností prijímateľa, robíme kroky smerujúce k zrušeniu zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku,“ potvrdila nám včera Zuzana Nemcová, manažérka pre komunikáciu štátnej agentúry, ktorá spadá pod ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD).

Za peniaze z eurofondov sa mal postaviť rekreačný areál pri jaskyni Domica v národnom parku Slovenský kras, namiesto toho však firme pribúdajú aj ďalšie problémy. Podľa zistení HN čelí hneď niekoľkým trestným oznámeniam od vlastných zamestnancov a dodávateľov, ktorým dlhuje peniaze za prácu.

Konateľ firmy Adrián Klincko teda možno bude musieť situáciu vysvetľovať na súde. Napriek tomu sa stále bráni a tvrdí, že všetko bude v poriadku. "Do 20. mája sa uhradia všetky podlžnosti a začne sa s dostavbou areálu.“

"Dostaneme peniaze“
O tom, že firma vyrovná všetky dlhy v priebehu mesiaca, pritom hovoril už minulý mesiac. V registroch dlžníkov zdravotných poisťovní, ani Sociálnej poisťovne sa dodnes nič nezmenilo. Finančne má Domici vraj vypomôcť pôžičkou pol druha milióna eur nádejný kupec areálu, exminister hospodárstva Pavol Rusko. "Všetko platí, do konca mája dostaneme peniaze a spustíme prevádzku,“ reagoval Klincko.

Firma však na svojej webovej stránke uvádzala, že obnoví prevádzku, ktorá je pozastavená už dva mesiace, 23. apríla. Dodnes sa tak nestalo a nový termín je odložený na neurčito. Zároveň pribúdajú sťažnosti na majiteľov a hlásia sa noví veritelia. "Dlhujú mi mzdu a odstupné. Týka sa to aj ďalších kolegov, s ktorými sme podali spoločné trestné oznámenie,“ hovorí kuchár Tibor Hefler, ktorý pre nevyplatenie mzdy podal v januári výpoveď. Podľa neho sa problémy s peniazmi a meškajúcimi výplatami začali objavovať vo firme ešte začiatkom minulého roka. "Odišiel som ešte v septembri, keď boli sústavne problémy s peniazmi a situácia sa zhoršovala,“ spomína čašník Peter Knížka, ktorému sa dlh podarilo postupne vymôcť. V marci areál majitelia zatvorili a prácu stratilo spolu okolo tridsať ľudí. Viacerí sú však stále evidovaní ako zamestnanci firmy. Nik im nedal výpoveď, ani oni ju nedali, lebo nemali komu, a tak sa nemôžu zaregistrovať na úrade práce a požiadať o podporu. "Do firmy sa nedá dostať, nikto nedvíha telefóny a zodpovedné osoby nevieme nájsť,“ sťažuje sa jedna zo zamestnankýň, ktorá nechcela uviesť svoje meno.

Nahnevaní starostovia
Ťažké srdce majú na prevádzkovateľa areálu i starostovia okolitých obcí, najmä Kečova, ktorej firma nezaplatila dane z nehnuteľností. "Škodí to Domici a okoliu a odrádza i to málo návštevníkov, ktorí sem zavítajú,“ skonštatoval Juraj Kohári, predseda mikroregiónu Domica, združujúceho devätnásť obcí v Slovenskom krase.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:11