StoryEditor

Budeme mať novú jadrovú elektráreň

21.01.2008, 23:00
V Jaslovských Bohuniciach bude popri dvoch vyraďovaných a dvoch fungujúcich jadrových blokoch aj piaty. Tender na jeho výstavbu by vláda mala vypísať dokonca ešte tento rok, povedal to minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek po stretnutí s českým kolegom Martinom Římanom.

O vstup do obrovského projektu majú záujem Slovenské elektrárne, český ČEZ, ale aj nemecké či francúzske energetické firmy. Záujem pravdepodobne bude aj zo strany Ruska či USA. Problém s projektom však bude mať protijadrovo zamerané Rakúsko.
Najsilnejší reaktor
Cena, za ktorú by mohol vyrásť nový blok, zatiaľ nie je jasná. Podľa orientačných odhadov by to však mohlo byť 70 až 90 miliárd korún. "Zvažujú sa dva varianty. Buď jeden reaktor s výkonom 1 100 megawattov, alebo dva 600-megawattové reaktory," povedal hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara. Ktorýkoľvek z nich by sa stal najvýkonnejším reaktorom na Slovensku.
Na rozdiel napríklad od Rakúšanov sú obyvatelia okolia Jaslovských Bohuníc novému reaktoru naklonení. "Určite nebude možné použiť elektrárenské súčasti odstavených blokov. Sú tu však vybudované cesty, železnica, prívod vody, vývody do prenosovej sústavy," vysvetľuje Peter Liška z Výskumného ústavu jadrovej energetiky.
Rakúsko má problém
S novým bohunickým reaktorom však bude mať problém práve náš protijadrovo zameraný juhozápadný sused. "Tento krok bude rakúska strana vnímať veľmi negatívne, vzhľadom na extrémnu blízkosť od hraníc aj od Viedne. Samozrejme, je nutné rešpektovať právo suverénneho štátu na spôsob riešenia vlastnej energetickej bezpečnosti, ale Rakúsko bude iste požadovať účasť na posudzovaní vplyvov na životné prostredie," povedal pre HN protiatómový poverenec spolkovej krajiny Horné Rakúsko Radko Pavlovec. Dodal, že Rakúšania si uplatnia všetky možné výhrady k projektu. Takisto budú mať problémy aj s Mochovcami, kde sa proces posudzovania vplyvov robil ešte v období pádu socializmu - a ktoré sú momentálne vo výstavbe.

Potenciálni záujemcovia o výstavbu
Enel - Slovenské elektrárne
ČEZ (Česko)
e.on (Nemecko)
Electricité de France (Francúzsko)
RWE (Nemecko)

Zdroj: HN

Výstavba piateho bohunického bloku je lukratívna zákazka a uvedomujú si to všetci významní hráči pôsobiaci na Slovensku. "Aj šéf skupiny Enel Fulvio Conti viackrát deklaroval náš záujem o rehabilitáciu Jaslovských Bohuníc. Prioritou pre energetickú bezpečnosť je však dostavba Mochoviec 3 a 4, pretože na súbežnú výstavbu nemá Slovensko dostatok kapacít," povedal hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva.
Je však viac než isté, že Enel bude mať v tendri silnú konkurenciu. Predstavitelia vlády už viackrát naznačili, že výstavba nového bloku má slúžiť aj na posilnenie konkurencie na trhu, kde dnes dominujú Slovenské elektrárne.
Záujem má aj najväčší stredoeurópsky výrobca elektriny, České energetické závody. "Samozrejme, vstup do tendra definitívne zvážime, keď budú známe konkrétne podmienky. Ale určite máme záujem aj o výstavbu nového nukleárneho reaktora," povedala pre HN hovorkyňa ČEZ-u Eva Nováková. Slovensko je v hľadáčiku spoločnosti už dávno, v súčasnosti pracujú na výstavbe dvoch elektrární. Paroplynový cyklus v spolupráci s maďarským MOL-om by mal vyrásť v areáli bratislavskej rafinérie Slovnaft a ďalšia elektráreň vznikne v spolupráci s košickým U. S. Steelom.
Okrem toho odhodlanie vstúpiť do slovenského jadra už prejavil aj štátny gigant Electricité de France, ktorý je strategickým investorom v distribučnej spoločnosti Stredoslovenská energetika. Robert Fico sa na túto tému stretol aj s predstaviteľmi nemeckého e.onu, akcionára v Západoslovenskej energetike. Nový blok v Bohuniciach by mala stavať nemecká spoločnosť, avizoval na vlaňajšom stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Nie všetci záujemcovia o výstavbu nového reaktora svoje úmysly zverejnili. Podľa vyjadrení našich politikov však už rokovali s potenciálnymi investormi na viacerých pracovných cestách v Rusku aj Spojených štátoch amerických. Záujem vo vlaňajšom vyjadrení pre našu redakciu síce nepotvrdil, ale tiež nevyvrátil ani ďalší nemecký energokoncern RWE, ktorý dnes pôsobí vo Východoslovenskej energetike.
Až o pätnásť rokov
Nová elektráreň nevyrastie tak skoro. Len samotný tender môže trvať tri až päť rokov, reaktor sa definitívne spustí niekedy v horizonte rokov 2020 až 2025. Preto sa chce štát s vyhlásením súťaže poponáhľať. "V prvom polroku budeme finalizovať podklady na vyhlásenie tendra. Termín bude potom záležať na vláde," vysvetľuje hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara.
Zatiaľ nie je jasné, ako sa bude projekt v hodnote niekoľkých desiatok miliárd korún financovať. "Zatiaľ je predčasné sa k tomu vyjadrovať, vypracúvajú sa technické analýzy," povedal Zvara.
Tisícstomegawattový blok by si vyžadoval vybudovanie množstva záložných zdrojov, ktoré sú potrebné pri pravidelných odstávkach reaktorov. Na dve "šesťstovky", ktoré tento problém riešia, zatiaľ nie sú na svete dostatočné referencie. "Väčší ako 600-megawattový blok dnes slovenská prenosová sústava nevydrží, preto by bola potrebná dohoda s českou stranou," vysvetľuje Liška. Je pravdepodobné, že štát bude chcieť využiť existujúcu infraštruktúru po dvoch blokoch určených na odstávku, výstavbu a prevádzku bude mať asi na starosti strategický partner.
Výstavbu novej elektrárne plánuje vláda rozbehnúť kvôli zabezpečeniu dostatku elektrickej energie - predčasnou odstávkou dvoch blokov v Jaslovských Bohuniciach kvôli nášmu vstupu príde Slovensko zhruba o pätinu výroby elektriny. Nová elektráreň by o necelé dve desaťročia mohla ročne vyrábať zhruba sedem až osem terawatthodín, čo môže znamenať pätinu až štvrtinu ročnej spotreby elektriny v budúcnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. apríl 2024 22:53