StoryEditor

Kramplovej zlomil väz tender

15.08.2008, 00:00
Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS) končí vo vláde. Premiér Robert Fico včera vyhlásil, že vyhovie lídrovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi, ktorý prestal svojej ministerke dôverovať. Potvrdili sa tak včerajšie informácie HN o výmene Kramplovej.
Komentár HN:
Dôvod nemá, ale ju odvolá

Začnime asi odzadu: novým ministrom pôdohospodárstva vo Ficovej vláde bude dlhoročný tieňový minister ĽS-HZDS Stanislav Becík, lebo z postu ministerky odchádza Zdenka Kramplová na návrh Vladimíra Mečiara. Kramplová možno prekvapujúco nepodá demisiu, lebo s uvedenými príčinami odvolania nesúhlasí.

"Nechcem škodiť“

"Vzhľadom na existenciu koaličnej vlády a ustanovenia koaličnej zmluvy predložím prezidentovi návrh na odvolanie ministerky, ako to vyžaduje ústava,“ potvrdil Fico. Samotná ministerka dôvody odvolania odmieta, rešpektuje však koaličnú zmluvu - tá zaväzuje premiéra odvolať ministra, ak o to požiada koaličný partner, ktorý ho do funkcie menoval. "Nemienim škodiť tejto vláde a vždy budem držať chrbát pre túto vládu.“ Ľudovci už majú za Kramplovú aj náhradu - svojho bývalého tieňového ministra pôdohospodárstva Stanislava Becíka.
HZDS najnovšie Kramplovej vyčíta netransparentné verejné obstarávanie na harmonizáciu informačných systémov medzi ministerstvom a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. "Je to veľmi vážne podozrenie,“ vyhlásil podpredseda HZDS Miroslav Jureňa. V tendri prišlo ministerstvu päť ponúk, nakoniec posudzovali len dve - podľa Jureňu to mali byť firmy Columbex a Ditec. "Môžete si pozrieť, aké sú prepojenia týchto spoločností. Je veľmi podivné, že to boli práve tieto dve spoločnosti,“ dodáva Jureňa. Podľa našich zistení je Columbex súčasťou spoločnosti Ditec Group a podľa obchodného registra sú obe firmy prepojené aj personálne.


Spojitosť s pôžičkou?
Súťaž nakoniec vyhrala firma Columbex. V jej dozornej rade sedí podnikateľ Alexej Beljajev, ktorý figuruje aj vo firme Optifin Invest - tá podľa finančnej správy HZDS požičala strane vyše 10 miliónov korún na nákup áut. Rezort podpísal s Columbexom zmluvu na 900 miliónov korún. Spojitosť medzi pôžičkou a zákazkou Kramplová vylúčila. "Neskúmala som, kto je v akej spoločnosti.“ Oslovili sme aj spoločnosť Columbex. Vo firme nám povedali, že generálny riaditeľ Michal Tkačin je momentálne v zahraničí a vyjadrí sa až na budúci týždeň.
Pochybnosti okolo tohto obstarávania chcela ministerka vysvetliť aj Mečiarovi. Odpovedi na otázku, či líder strany chcel, aby uspela iná firma, sa vyhla. Fico celú vec komentovať nechcel. Počká si na výsledky kontroly, o ktorú požiadala samotná ministerka.
Kramplová tvrdí, že koniec vo funkcii jej Mečiar pôvodne prezentoval ako želanie premiéra. No Fico trvá na tom, že s návrhom prišiel Mečiar. Ministerka tvrdí, že za jej odvolaním je jej predchodca a podpredseda HZDS Jureňa, ktorý sa nevedel zmieriť s tým, že už nie je minister. "Bol presvedčený o tom, že po jeho odchode budem sedieť na stoličke, niesť zodpovednosť, podpisovať to, čo mám podpísať, a on bude robiť, on bude riadiť rezort, čo neraz prezentoval aj medzi ľudmi, poľnohospodármi po rôznych kútoch Slovenska.“ Či môže byť pravým dôvodom práve to, že odmietla plniť politické príkazy, nechcela komentovať. Jureňa to odmietol komentovať.
Ministerka tiež odmieta obvinenia z toho, že by bola ako ústredná tajomníčka zodpovedná za sporné finančné dary. "Podľa stanov strany nie som zodpovedná za hospodárenie strany.“ Verejne sa však ospravedlnila za chybu, ku ktorej došlo, keď nenechala svoj podpis na miliónových darovacích zmluvách od Rudolfa Trávnička a Jozefa Oceľa overiť notárom. Vraj nevedela, že je to potrebné. "Nevidím absolútne problém, pokiaľ ide o dané zmluvy, sú v poriadku, sú čisté.“ Jureňa trvá na tom, že zodpovedná je Kramplová. Podľa neho poškodila stranu, pretože kontroverzné peniaze nevysvetlila. "Ak niekto podpíše výročnú správu a tri týždne nereaguje na otázky novinárov - to považujem - pichnúť hlavu do piesku.“ Po všetkom, čo sa posledné dni udialo, ministerka nevedela povedať, či zotrvá v strane. Jedno však vie. "Úspech sa v ĽS-HZDS nenosí.“

Prečítajte si aj:
Za chyby sa ospravedlňujem

Spor v HZDS. Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová odpovedá na otázky HN:

Podáte demisiu, alebo sa necháte odvolať? Ak áno, kedy?
– Demisiu v žiadnom prípade nepodám a to isté som oznámila nášmu predsedovi, keď mi v pondelok zavolal a povedal, že premiér mi navrhuje, aby som odstúpila a aby som podala demisiu. Ja som povedala, že nepodám. Na tomto trvám a to som povedala aj pánovi premiérovi, takže demisia sa konať nebude, neurobím niekomu radosť. Samozrejme, že koaličná zmluva zaväzuje pána premiéra k tomu, že ak mu ktorýkoľvek koaličný partner prinesie návrh na odvolanie ministra, musí ho zrealizovať, keď nechce, aby bola koaličná kríza. Som si toho plne vedomá a budem čakať.

Celý článok >>

Kramplová zdroj HN „netrafila“

„Chcem sa opýtať, či je tu niekto z Hospodárskych novín. Rada by som vám poskytla jednu informáciu.“ Aj týmito slovami včera otvorila svoju tlačovku Zdenka Kramplová. O účasť nášho redaktora sa ministerka zaujímala z dôvodu, že HN sa vo včerajšom vydaní odvolávali pri informácii o jej konci na nemenovaného člena grémia ĽS-HZDS. Kramplová tvrdí, že vie, kto nášmu denníku túto informáciu poskytol. „Myslím si, že netreba ten zdroj tajiť, môžete to možno aj pred všetkými povedať, pretože každý jeden to vie, že tento zdroj je pán podpredseda hnutia, pán Miroslav Jureňa,“ odkázala HN. V tomto prípade sa však ministerka „netrafila“ – informáciu o návrhu na jej odvolanie nám poskytol úplne iný člen grémia. Kramplová si včerajšiu tlačovku odmoderovala sama, bez svojej hovorkyne. „Aj keď ju nepokladám za rozlúčkovú, môžem vás ubezpečiť, že do stola búchať nebudem,“ povedala na úvod. Narážala tým na emotívne búchanie po stole, ktorým sa pri svojej rozlúčke s ministerským postom preslávil jej predchodca Jureňa.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 11:24