StoryEditor

Židia, Izrael a židovský štát

28.01.2008, 10:02
Autor:
Ivo SamsonIvo Samson
Aj v 21. storočí spoločnosti permanentne prežívajú neuveriteľne negatívne stereotypy o iných národoch. Židia sú vďačným terčom tých najnezmyselnejších absurdít a často je až šokujúce, v akých vysokých "ešalónoch spoločnosti sa také stereotypy vyskytujú. Autor sa pokúša zosmiešniť večnú protižidovskú xenofóbiu asi tak, ako to v 60. rokoch urobil v svojom klasickom románe "The Fixer americký spisovateľ Bernard Malamud.

Židia a Izrael spôsobili medzinárodnému spoločenstvu tak závažné škody, že pozerajúc sa na kauzu tohto národa z prostredia bezpečnostne stabilizovanej strednej Európy nestačíme žasnúť, ako toto všetko mohli dejiny dovoliť. Kde sa tu tí ľudia vzali?

Túto otázku si kladieme v týchto dňoch, keď prichádzajú neveselé správy o udalostiach v pásme Gazy, ktoré obracajú celý izraelsko-mierový proces hore nohami, keďže hrozí koniec studeného mieru medzi "Židmi" (Izrael) a "Arabmi" (Egypt). Je evidentné, že na vine sú opäť Židia. Tak kde sa krucifix títo ľudia vzali? Takú otázku si kládol už európsky imperializmus, ten rímsky, od chvíle, keď v kolonizovanej Palestíne narazil na zanovité a neposlušné etnikum, s ktorým si nevedel rady. Ani Rimania však vtedy netušili, aké peklo čaká neskôr Európu, Stredný východ a celý svet potom, ako si Židia zaumienili, že sa vrátia tam, odkiaľ sme ich úspešne vyhnali - do Palestíny. Že s drzosťou im vlastnou si po dvoch tisíckach rokov vybudujú nezávislý štát v oblasti, ktorú medzitým úspešne kolonizovali Arabi, ktorí dnes majú toľko ropy. Aj tie najtemnejšie predtuchy by boli bývali ostali len neškodným bubákom pre deti. Winston Churchill kedysi nazval Židov najviac sebadeštruktívnym národom, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:13