StoryEditor

Veľké jablko patrí Hillary Clintonovej

04.02.2008, 23:00
Večne rušné "veľké jablko" je v týchto dňoch hore nohami viac ako inokedy. Turista mohol včera v Central Parku stretnúť skupinky hlučných fanúšikov tímu amerického futbalu New York Giants, ktorí oslavovali víťazstvo v prestížnej súťaži Superbowl.

Neboli však jediní, ktorí pútali pozornosť okoloidúcich. "Konkurenciu" im robili priaznivci oboch demokratických kandidátov na prezidenta, ktorí sa počas dnešného tzv. volebného superutorka stretnú v kľúčovej bitke o nomináciu do novembrových volieb. Najmä stúpenci "prvej dámy New Yorku" Hillary Clintonovej presvedčili, že aj Američania môžu brať voľby skoro ako prvoligovú súťaž.
New York patrí medzi 24 amerických štátov, v ktorých sa dnes rozhoduje o kandidátoch na budúceho amerického prezidenta. Pestrofarebné mesto, ktoré poskytlo domov zástupcom snáď všetkých národov a rás, jednoznačne uprednostňuje svoju favoritku pred Barackom Obamom. "Budem voliť Hillary Clintonovú, pretože ona jediná myslí na deti a školstvo a verím, že dá veci do poriadku," vysvetľuje mi Cathy, jedna z organizátoriek zhromaždenia na podporu bývalej prvej dámy Spojených štátov. Najviac sa teší na večer, keď má do New Yorku zavítať Clintonová a na miestnej radnici sa zúčastniť na veľkej televíznej debate.
Volebné štáby oboch hlavných kandidátov však už také zhovorčivé nie sú. U Hillary Clintonovej nám iba potvrdili, že manželka amerického exprezidenta Billa Clintona má namierené do New Yorku. Presný program Clintonovej, ktorá tu podľa prieskumov vedie nad Obamom o dvojciferné číslo, však nikto prezradiť nechcel. "Program senátorky sa neustále mení, a tak nevieme, ako dlho tu zostane," tvrdili zhodne zamestnanci štábu. Situácia sa totiž môže každú chvíľu zmeniť a Hillary môže odletieť do iného štátu, v ktorom sa bude voličov snažiť presvedčiť, že je lepšia než Obama.


Prečítajte si aj:
Superutorok ešte nemusí rozhodnúť

Ameriku dnes čaká deň, ktorý môže veľa napovedať o tom, kto sa koncom tohto roku stane na štyri roky novým nájomníkom Bieleho domu. V 24 štátoch sa totiž uskutočnia primárky, z ktorých vzíde viac ako polovica všetkých demokratických delegátov a necelá polovica republikánskych delegátov. Tí potom na letných zjazdoch strán rozhodnú o tom, koho vyšlú do novembrových prezidentských volieb.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Clintonová ovládla farebný New York

Slnečné počasie, ktoré rozžiarilo New York dva dni pred dnešným volebným superutorkom, využili skalní priaznivci oboch demokratických prezidentských kandidátov na to, aby dali o sebe poriadne nahlas vedieť. Viac bolo počuť fanúšikov newyorskej senátorky Hillary Clintonovej, ktorí na viacerých miestach narušili inak pokojné ráno na Manhattane. Dozvedeli sa totiž, že ich favoritka by dnes mala byť vo „veľkom jablku“.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Naši rodáci sa na voľby tešia

Aj naši krajania, ktorí našli druhý domov za veľkou mlákou, sa zapojili do rozhodovania o budúcom nájomníkovi Bieleho domu. Voľby si rozhodne nechce nechať ujsť početná slovenská komunita, ktorá žije v štáte New Jersey..

Celý článok >>

 

 

01 - Modified: 2003-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Praha stále rastie 02 - Modified: 2003-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ticho pred búrkou 03 - Modified: 2003-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Factoring Slovenskej sporiteľne
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:54