StoryEditor

V lesoch nejde len o cyklistov

06.07.2007, 00:00
"Je to hlúpy zákon," "Vstup na lesné chodníky neobmedzovali ani feudálni páni", znelo včera pod hradom Devín pri Bratislave.

Stovky cyklistov tam prišli vyjadriť svoj nesúhlas s novým lesným zákonom, ktorý zakazuje jazdu po lesných chodníkoch na bicykloch i koňoch. Mnohí z nich však netušili, čo všetko tento zákon skrýva.
Viaceré paragrafy umožňujú ľahšiu a nekontrolovanú tzv. náhodnú ťažbu dreva. Tú môžu lesníci vykonávať, aby odstránili choré porasty a zamedzili šíreniu a premnoženiu škodcov.
Ako upozornil lesník ekológ Róbert Oružinský, podľa platného zákona museli lesníci nahlasovať na obvodnom lesnom úrade výrub každého stromu. Ak prejde novela, nebudú však už lesníci podľa neho hlásiť nič. V novele sa zároveň rozširuje plocha, ktorú môžu lesníci v rámci náhodnej ťažby vyrúbať. Doteraz to bolo maximálne päť, po novom to bude až sedem a pol hektára.
"Náhodnou ťažbou sa dá bez problémov prekračovať plánovaná ťažba dreva. Takýto postup sa dá prirovnať k vykrádaniu dreva z lesov. Pritom náhodná tvorí u nás až polovicu z celkovej ťažby dreva," povedal Oružinský.
Kto našim lesom škodí
Náhodná ťažba je pritom podľa lesníkov problémom už dnes. "Nejde pri nej len o spracovanie kalamitného dreva. Inštitút náhodnej ťažby sa môže vzťahovať na ktorýkoľvek strom, bez ohľadu na to, či je chorý alebo zdravý," hovorí Oružinský. Možnosť tejto ťažby je u nás veľmi jednoduchá a jej kontrola takmer nulová. Lebo väčšinou sa drevo ťaží tak, že ak sa už ide do lesa s traktorom, tak sa vyrúbu aj ďalšie stromy, aby sa odviezla aspoň jedna fúra dreva. "Toto sa na Slovensku robí vo veľkom. Zneužíva sa to, a tak sa dreva ťaží viac ako by sa malo," doplnil.

Že so zákonom nemusí byť všetko v poriadku, si myslí aj jeden z účastníkov protestu cyklistov. "Neviem presne, čo zákonom vláda sleduje, ale obmedzenie bicyklovania po lese nie je asi to hlavné. Pravdepodobne jej ide o iné veci, možno o nekontrolovanú ťažbu dreva, lebo lesy sú od traktorov už teraz veľmi rozbité," hovorí mladý bratislavský cyklista.

Zákon zasiahne aj agroturistiku
Majitelia stajní, rančov a ďalší chovatelia koní sa obávajú, že obmedzenie jazdenia na koňoch a bicykloch po lesných chodníkoch negatívne ovplyvní agroturistiku. Novela zákona o lesoch "ma zasiahne dvakrát. Ako majiteľku predajne bicyklov, lebo hrozí zníženie ich predaja, a ako štatutárku neziskovej organizácie Harmónia s prírodou, ktorá vlastní pri Malackách ranč", uviedla pre HN Slávka Poggiolini-Konečná. Na ranči sa venuje telesne postihnutým deťom, ktoré lieči hipoterapiou. A bez prechádzok na koňoch po prírode to nejde. "Ak sa zákon nezmení, asi budem deťom ukazovať prírodu len v učebniciach."
"Ak kone poškodzujú les, tak analogicky by nemali byť v ňom ani jelene, srny či diviaky, lebo aj tie chodia po chodníkoch. Som však presvedčený, že zákaz má iný cieľ, ako iba zabrániť ľuďom jazdiť v lese. Má odlákať pozornosť verejnosti od oveľa podstatnejších vecí, ktoré sa dejú v našich horách," dodal.

Jazdenie na džípoch, motorkách a hlučných štvorkolkách po lese štát toleruje. "Myslel som si , že je po mne," opisuje stretnutie s motoristami na hrebeni Malých Karpát starosta obce Kuchyňa na Záhorí Róbert Bujna.
Lesný zákon už dávnejšie zakázal jazdiť v lese na motorových vozidlách. Od septembra by mali dostať červenú aj cyklisti a jazdci na koňoch. Za porušenie zákona by hrozila pokuta 5 000 korún. "Na rozdiel od áut, motoriek a motorových štvorkoliek, urobia kone a bicykle v lese takú malú škodu, ako vzduchovka v porovnaní s tankom," komentuje neznámy autor na internete logiku lesníckeho zákona.
To nebolo ani v stredoveku
Aj takéto príbehy motivujú ľudí podpísať petíciu Nevyháňajte nás z lesných chodníkov. Súhlas s ňou už vyjadrilo takmer 14-tisíc odporcov tohto predpisu.
Protest pod Devínom podporil aj známy historik a publicista Pavel Dvořák. "...aj v stredoveku smeli ísť poddaní s koňmi do lesov. Je neuveriteľné, že stáročnú tradíciu, ktorú rešpektovali feudálni páni, chcú zrušiť volení zástupcovia ľudu," uviedol v liste prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Požiadal ho, aby zákon nepodpísal.
Neoznačené cesty vyvolajú konflikty
"V lesoch takmer nie sú vyznačené cyklistické trasy a vyznačené trasy pre kone neexistujú vôbec," upozornil listom hlavu štátu prezident Slovenskej jazdeckej federácie Andrej Glatz. Nevie si predstaviť, ako môže jazdec na koni vedieť, či ide po lesnej ceste alebo nie. Norma (STN 736108) totiž definuje lesné cesty ako "spevnené, ako aj nespevnené cesty vrátane zemných ciest, ako sú zvážnice, približovacie cesty a linky". V praxi sa preto môže stať, že jazdec a vlastník lesa sa dostanú do sporu o to, či sú alebo nie sú na lesnej komunikácii.
Majiteľ a chovateľ koní Karol Lipták však upozorňuje, že niektorí "koničkári" sa búria preto, lebo lesné chodníky si upravili na tréning military. Pri tejto disciplíne skáču kone cez pevné prekážky. S koňmi by sa podľa neho malo chodiť do lesa len na prechádzky. Najlepšie v dvojiciach a vedľa seba, aby sa jazdci mohli aj rozprávať. Takto sa však dá jazdiť len po širších lesných cestách, čo novela zákona o lesoch povoľuje.
Prezident má 11 dní
Keď prišiel na oficiálne oslavy sviatku sv. Cyrila a Metoda do areálu devínskeho hradu prezident, cyklisti začali zvoniť. V nádeji, že ich počuje, zastaví sa pri nich a požiadajú ho, aby zákon vrátil parlamentu. Hlas zvončekov však k nemu nedoletel. O novele lesného zákona má hlava štátu rozhodnúť do 17. júla. "Zváži všetky odborné analýzy a potom prijme zodpovedné rozhodnutie," uviedol jeho hovorca Marek Trubač.

01 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zem očami "Marťanov"
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:14