StoryEditor

S previerkami má problém iba SIS

25.05.2006, 00:00
Tajná služba a Národný bezpečnostný úrad preverili doteraz 35-tisíc fyzických osôb a firiem. Vzhľadom na údajný korupčný škandál v SIS je však podľa poslancov každá desiata previerka spochybniteľná.

V kauze manipulácie s bezpečnostnými previerkami ostala tajná služba osamotená. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) je mimo podozrenia, vysvetľovať musí SIS. Tvrdia to členovia parlamentného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, ktorí včera preverovali úlohu úradu v tejto kauze. "Sme si istí, že na pôde úradu nemohlo ani nedošlo k manipulácii previerok," hovorí člen výboru Roman Vavrík (SDKÚ-DS). Poslanci si podľa neho preštudovali všetky podklady, ku ktorým majú prístup.
Šéfa parlamentných kontrolórov Robert Kaliňák (Smer-sociálna demokracia) presvedčilo, že nad všetkými 35-tisíc bezpečnostnými spismi, ktoré úrad počas svojho pôsobenia spracoval, prebieha dvojitá kontrola. "Je dostatočná, čo sa nedá povedať v prípade kontroly tajnej služby."

Desať percent pochybností
Každá desiata bezpečnostná previerka však zostáva podozrivá - upozorňuje ďalší člen výboru Ľubomír Lintner (poslanecký klub ANO). Práve pri nich totiž bezpečnostný úrad dostával informácie výlučne od tajnej služby. Tá mala podľa podozrení polície za úplatky upraviť svoje zistenia v prospech firiem a osôb, ktoré by inak neboli schopné získať bezpečnostný certifikát a prístup k tajným informáciám. "K ostatným sa vyjadruje aj vojenské obranné spravodajstvo, vojenská spravodajská služba či Ústav pamäti národa," vysvetľuje Kaliňák.

Firmy a bezpečnostné previerky:
- tento rok vydal NBÚ bezpečnostné previerky viac ako 60 firmám
- desať spoločností previerkami neprešlo
- bezpečnostný certifikát NBÚ vlastní 180 firiem
Zdroj: NBÚ

Lintner pripustil, že práve desať percent podozrivých previerok by úrad mal prehodnotiť. "Pokiaľ sa v týchto prípadoch manipulácie potvrdia, úrad k nim môže opätovne prijať stanovisko. Nemôžeme však spochybniť úplne všetko, treba počkať na vyšetrovanie trestných orgánov." Na závery vyšetrovania si najskôr chce počkať aj NBÚ. Podľa hovorcu úradu Ivana Goldschnidta však platnosť viacerých previerok, ktoré sa spochybňujú, už vypršala.

Bez konkrétnych osôb
Podozrenia z manipulácie s previerkami údajne smerujú k šéfovi kontrarozviedky SIS a jeho zástupcovi. Polícia už začína s výsluchmi osôb, ktoré by mohli pozadie celej kauzy objasniť. Hoci trestné stíhanie sa už začalo, obvinený zatiaľ nie je nikto. "Vyšetrovanie je len na začiatku," podotkol pre HN riaditeľ policajného Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar. Tajná služba napriek vážnym podozreniam zatiaľ nepristúpila k žiadnym personálnym zmenám. Tvrdí, že problém pozná len z médií. "Doteraz sme nedostali žiadnu žiadosť o zbavenie mlčanlivosti niektorého z našich príslušníkov ani o sprístupnenie dokumentov," povedal pre HN hovorca SIS Vladimír Šimko.
Tajná služba podľa našich informácií zatiaľ ani nezačala skúmať, akým spôsobom získavali jej príslušníci podklady pre spochybnené previerky. Už dnes sa má prípadom zaoberať aj parlamentný výbor na kontrolu činnosti SIS. Poslancom má prísť situáciu vysvetľovať šéf tajnej služby Ladislav Pittner, účasť potvrdil tiež premiér Mikuláš Dzurinda.

Ohrozený imidž, zneistené firmy
Takáto kauza neprispeje k vierohodnosti Slovenska v zahraničí. Podľa medzinárodného analytika Iva Samsona takto môžeme spochybniť nielen seba, ale aj krajiny strednej a východnej Európy. "Keďže už členmi EÚ a NATO sme, kauza nám môže ohroziť vstup do Schengenu." Zneistené sú aj slovenské firmy, ktoré potrebujú pre svoj biznis v oblasti utajovaných skutočností bezpečnostné previerky. "Pre nás sú NBÚ aj SIS inštitúcie, na ktoré sa musíme spoľahnúť, no táto kauza je rozhodne nepríjemná. Sme pobúrení," zdôraznil pre HN výkonný riaditeľ Združenia obranného priemyslu Vladimír Šimanský. Proces udeľovania previerok bude však podľa Goldschmidta napriek kauze pokračovať. "Kým vyšetrovanie trvá, nie je dôvod zastaviť vydávanie certifikátov."

01 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pod šéfom SIS sa trasie stolička
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:31