StoryEditor

Záver vyšetrovania: Ukrajinský exminister vnútra Kravčenko spáchal samovraždu

01.04.2005, 11:00
Autor:
TASRTASR
Na Ukrajine uzavreli vo štvrtok vyšetrovanie okolností úmrtia niekdajšieho ministra vnútra Jurija Kravčenka, ktorý 4. marca dobrovoľne odišiel spomedzi živých. Ako na tlačovej konferencii v Kyjeve uviedol šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Oleksandr Turčinov, potvrdilo sa, že príčinou exministrovho úmrtia bola samovražda.

Došlo k nej iba niekoľko hodín predtým, ako sa zosnulý mal dostaviť pred komisiu, vyšetrujúcu pozadie likvidácie nepohodlného, kritického novinára Georgija Gongadzeho.
Podľa Turčinovových slov v kauze Kravčenko "iná verzia ako samovražda nejestvuje". Potvrdzujú ju zhodne výsledky pitvy i balistickej skúšky, konštatoval a bez ďalších detailov dodal, že pravdepodobnou príčinou jeho činu bolo "štyri roky ho ťažiace bremeno".
Jurij Kravčenko zanechal list na rozlúčku, v ktorom uviedol, že sa stal obeťou politických intríg exprezidenta Leonida Kučmu a jeho spolupracovníkov a obvinil ich zo zodpovednosti za svoju smrť.
Kučma, ktorý sa zúčastnil na exministrovom pohrebe, v reakcii na otázky novinárov uviedol, že osobne neverí v Kravčenkovu zodpovednosť za smrť spomínaného novinára. "Za žiadnych okolností neuverím, že by bol dal protizákonný príkaz," zdôraznil niekdajší ukrajinský prezident.
Z viacerých strán sa však ozvali hlasy, že práve Leonid Kučma nariadil Kravčenkovi, aby si to "vybavil" s Gongadzem. Obvinenia sa opierajú o audionahrávky, ktoré tajne urobil vtedajší Kučmov ochrankár Mykola Meľničenko. Ten tvrdil, že Kučma a Kravčenko sa niekoľkokrát rozprávali o nepohodlnom novinárovi. Kučma však autenticitu nahrávok opakovane poprel.
Šéfredaktora internetových novín Ukrajinskaja Pravda uniesli 16. septembra 2000. Jeho telesné pozostatky bez hlavy sa neskôr našli v lese neďaleko Kyjeva. Gongadzeho hlavu našli na inom mieste v okolí ukrajinskej metropoly - v zátoke rieky Dneper.
Ukrajinský generálny prokurátor Sviatoslav Piskun v marci informoval, že Gongadzeho vrahovia konali na objednávku a že orgány činné v trestnom konaní poznajú osobu, ktorá zadala túto objednávku. Jurij Kravčenko mal však podľa jeho slov vypovedať ako svedok, nie ako podozrivý v prípade.
Najvyšší predstaviteľ SBU vo štvrtok potvrdil záujem prokuratúry vypočuť Meľničenka, ktorého výpoveď by mohla pomôcť pri vznesení žaloby voči podozrivým z predmetnej vraždy. Bez nej bude v tomto prípade ťažké dosiahnuť pokrok, priznal a poznamenal, že mužovi, (ktorý už v roku 2001 požiadal o azyl v USA), prisľúbila Ukrajina bezpečnostné garancie pre prípad jeho návratu do vlasti.
Európsky súd pre ľudské práva akceptoval vo štvrtok žalobu, ktorú vo veci likvidácie Georgija Gongadzeho podala na ukrajinský štát manželka zosnulého novinára Miroslava.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:54