StoryEditor

Slovenská ekonomika je podľa analytikov vo výbornej kondícii

09.06.2005, 14:50
Rast hrubého domáceho produktu (HDP) v SR pokračoval aj v 1. štvrťroku v nasadenom trende z minulého roka, keď jeho objem dosiahol 200,7 miliardy Sk v bežných cenách. Reálne sa tak dynamika rastu ekonomiky zvýšila v 1. štvrťroku 2005 o 5,1 % na medziročnej báze.

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) v SR pokračoval aj v 1. štvrťroku v nasadenom trende z minulého roka, keď jeho objem dosiahol 200,7 miliardy Sk v bežných cenách. Reálne sa tak dynamika rastu ekonomiky zvýšila v 1. štvrťroku 2005 o 5,1 % na medziročnej báze.
Podľa analytika Ľudovej banky Mária Blaščáka z hľadiska štruktúry podporil rast HDP predovšetkým 5,5-% nárast spotreby domácností a tvorba hrubého fixného kapitálu, ktorý medziročne stúpol o 5,8 %. Kladne na HDP vplývala aj o 2,3 % vyššia spotreba verejnej správy a pozitívny výsledok čistého exportu v stálych cenách, ktorého podiel na HDP tvoril 4,6 %.
Silný prírastok spotreby domácností podľa analytika predznačoval nielen 9,4-% rast maloobchodných tržieb, ale aj pokračujúci trend rastu úverov pre obyvateľstvo, ktorých objem sa v 1. štvrťroku zvýšil o 34 miliárd Sk a medziročne stúpol o 37,5 %. Naďalej prevládajú úvery na financovanie bývania, ktoré tvoria takmer 70 % všetkých úverov obyvateľstvu. Rastúci objem úverov je podporený stúpajúcou nominálnou aj reálnou mzdou vo všetkých sektoroch ekonomiky.
Blaščák predpokladá, že nosným pilierom ekonomického rastu v tomto roku bude pretrvávajúca silná spotreba domácností a vysoký prírastok investícií. Vo vývoji čistého exportu možno podľa jeho vyjadrenia, vzhľadom na prekvapivo pozitívne výsledky v prvom štvrťroku, očakávať mierne zhoršenie v priebehu roka najmä v súvislosti s realizáciou dovozne náročných investičných projektov.
Slovenská ekonomika je vo výbornej kondícii a vedie v pretekoch o najvyšší rast v stredoeurópskom regióne. Podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša sa tak SR posúva k životnej úrovni bohatších susedov, či európskej pätnástky.
Rast ekonomiky je podľa Gábriša ťahaný spotrebou, ktorá je podporovaná rastom reálnych miezd. Analytik očakáva, že sa štruktúra HDP môže začať v nasledujúcich štvrťrokoch meniť v prospech investícií, čo by bol dobrý signál pre centrálnu banku, ktorá už viackrát upozorňovala na silný rast miezd.
Analytik Poštovej banky Miroslav Šmál považuje za dôležitý faktor tvorbu hrubého kapitálu, ktorý vzrástol o 8 %. Spolu s 5,8-% nárastom hrubého fixného kapitálu, čo je najviac za posledných päť kvartálov, to svedčí o neustále rastúcich investíciách v ekonomike a príchode nových investorov, ktorí sú prínosom pre tvorbu nových pracovných miest, rastúcu životnú úroveň obyvateľstva a vyššie príjmy štátneho rozpočtu a rýchlejší ekonomický rast.

01 - Modified: 2003-01-13 13:51:04 - Feat.: 0 - Title: TOFU na kantonský spôsob
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:45