StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 13. 04. 2005

14.04.2005, 09:34
Vlada SR na svojej 127. schodzi s pripomienkami Legislativnej rady vlady schvalila Navrh zakona o sprostredkovani poistenia a sprostredkovani zaistenia a o zmene a doplneni niektorych zakonov. Cielom navrhu zakona je dosiahnutie plnej kompatibility so smernicou Europskeho parlamentu a Rady o sprostredkovani poistenia.

NÁVRH ZÁKONA O SPROSTREDKOVANÍ POISTENIA A SPROSTREDKOVANÍ ZAISTENIA A O ZMENE A DOPLNENÍ NIEKTORÝCH ZÁKONOV

Vláda SR na svojej 127. schôdzi prerokovala a s pripomienkami Legislatívnej rady vlády schválila Návrh zákona o sprostredkovaní poistenia a sprostredkovaní zaistenia a o zmene a dopolnení niektorých zákonov.
Navrhovaná právna úprava má za cieľ dosiahnutie plnej kompatibility so smernicou Európskeho parlamentu a Rady z 9. decembra 2002 č. 2002/92/ES o sprostredkovaní poistenia. Uvedená smernica nahradila smernicu Rady č. 77/92/ES, ktorá predstavovala prvý krok uplatňovania slobodného poskytovania služieb pre poisťovacích agentov a poisťovacích maklérov, najmä čo sa týka pravidiel začatia a vykonávania činnosti týchto subjektov ako aj uplatňovania odborných požiadaviek na sprostredkovateľov a ich registráciu.

Zákon upravuje:

- vykonávanie sprostredkovania poistenia a sprostredkovania zaistenia,
- register sprostredkovateľov poistenia a sprostredkovateľov zaistenia,
- dohľad nad sprostredkovaním poistenia a sprostredkovaním zaistenia.

Na účely tohto zákona sa rozumie:

sprostredkovaním poistenia:

*
predkladanie ponúk na uzavretie poistnej zmluvy, predkladanie návrhu poistnej zmluvy, vykonávanie iných činností smerujúcich k uzavretiu poistnej zmluvy,
* uzavretie poistnej zmluvy,
* spolupráca pri správe poistenia,
* spolupráca pri vybavovaní poistných nárokov a poistných plnení z poistných zmlúv, najmä v súvislosti s poistnou udalosťou,
* zisťovanie, hodnotenie a spracovávanie analýz poistného rizika,
* poskytovanie odborného poradenstva v oblasti poisťovníctva,

sprostredkovaním zaistenia:
*
predkladanie ponúk na uzavretie zaistnej zmluvy, predkladanie návrhu zaistnej zmluvy, vykonávanie iných činností smerujúcich k uzavretiu zaistnej zmluvy,
* uzavretie zaistnej zmluvy,
* spolupráca pri správe zaistenia,
* spolupráca pri vybavovaní nárokov vyplývajúcich zo zaistných zmlúv.

Sprostredkovanie poistenia na území Slovenskej republiky môže za podmienok ustanovených týmto zákonom vykonávať sprostredkovateľ poistenia, ktorým môže byť:

* výlučný sprostredkovateľ poistenia -- fyzická osoba, ktorá vykonáva sprostredkovanie poistenia na základe zmluvy s jednou poisťovňou,
* podriadený sprostredkovateľ poistenia - fyzická osoba, ktorá vykonáva sprostredkovanie poistenia na základe zmluvy s poisťovacím agentom, poisťovacím maklérom alebo sprostredkovateľom poistenia z iného členského štátu,
* poisťovací agent - vykonáva sprostredkovanie poistenia na základe zmluvy s jednou alebo viacerými poisťovňami,
* poisťovací maklér - vykonáva sprostredkovanie poistenia na základe zmluvy s klientom. Poisťovací maklér vypracúva nestrannú a podrobnú analýzu dostatočného počtu produktov dostupných na poistnom trhu a na základe tejto analýzy odporúča klientovi uzavretie poistnej zmluvy zodpovedajúcej jeho potrebám a požiadavkám.

Návrh zákona sa nevzťahuje na osoby, ktoré vykonávajú inú profesionálnu činnosť (napr. daňoví poradcovia, účtovníci), ktorí v rámci svojej hlavnej činnosti príležitostne poskytnú informácie o poistnej ochrane ak táto činnosť nevedie k uzavretiu poistnej zmluvy.

Zavádza sa inštitút registra na Úrade pre finančný trh a príslušných orgánoch dohľadu v domovských členských štátoch za splnenia presne vymedzených požiadaviek vo vzťahu k ich odbornej spôsobilosti, dôveryhodnosti, poisteniu zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone svojej činnosti a finančným možnostiam.
Sprostredkovateľ poistenia musí byť poistený pre prípad zodpovednosti za škodu spôsobenú pri vykonávaní sprostredkovania poistenia s platnosťou na celom území Európskej únie. Výška poistného plnenia pre toto poistné krytie musí byť v prepočte najmenej 1 000 000 EUR na každú poistnú udalosť a v prepočte najmenej 1 500 000 EUR úhrnom pre všetky poistné udalosti vzniknuté v jednom kalendárnom roku.

Registrácia umožňuje sprostredkovateľom poistenia a zaistenia pôsobiť v iných členských štátoch za podmienok vzájomnej výmeny informácií medzi príslušnými orgánmi dohľadu, v záujme ochrany práv klientov. V prípade vykonávania sprostredkovania poistenia a sprostredkovania zaistenia bez zaregistrovania subjektov, ktorí ho vykonávajú, je možnosť použitia sankcií.

Návrh zákona je súčasťou postupov Slovenskej republiky v rámci zapájania sa do Lisabonského procesu prostredníctvom pridružovania k jednotlivým stratégiám a politikám EÚ.

Záver
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. septembra 2005.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:18