StoryEditor

SAV bude podporovať aplikácie výskumu, vedecký servis pre spoločnosť

15.07.2005, 13:55
V súlade s prioritami Európskej únie sa aj na Slovensku v oblasti vedy a výskumu pozornosť sústredí hlavne na oblasť zdravia a výživy, nanotechnológie, biotechnológie, informačné a komunikačné technológie, energiu, životné prostredie a výskum pre bezpečnosť obyvateľstva.

Po výraznom poklese podpory vedy a výskumu na Slovensku v ostatných rokoch asi o 10 percent sa žiada razantná zmena. Jej prísľubom je Akčný plán pre vedu, výskum a inovácie v rámci Stratégie konkurencieschopnosti SR do roku 2010. Uvádza sa to v Programovom vyhlásení Predsedníctva Slovenskej akadémie vied (P SAV), ktoré predstavitelia SAV prezentovali v týchto dňoch novinárom.
V súlade s prioritami Európskej únie sa aj na Slovensku v oblasti vedy a výskumu pozornosť sústredí hlavne na oblasť zdravia a výživy, nanotechnológie, biotechnológie, informačné a komunikačné technológie, energiu, životné prostredie a výskum pre bezpečnosť obyvateľstva. Jednou z hlavných úloh SAV je zvyšovať užitočnosť pri rozvoji poznatkovej ekonomiky, udržateľného rozvoja, kultivácie a humanizácie spoločnosti a uchovanie kultúrneho dedičstva. Dôležité je budovanie digitalizovaných databáz, akou je napríklad Národný korpus slovenského jazyka v Jazykovednom ústave Ľ.Štúra SAV v Bratislave, účasť vo vznikajúcich vedecko-technických parkoch a inkubátoroch, patentovanie výsledkov výskumu. V centre pozornosti akadémie bude poskytovanie vedeckého servisu pre spoločnosť, napríklad zabezpečovaním činnosti Národnej seizmickej siete v Geofyzikálnom ústave SAV alebo podporou národných referenčných centier a laboratórií na monitorovanie závažných ochorení ľudí a zvierat.
V oblasti ekológie a životného prostredia rieši SAV v súčasnosti osem projektov Európskej únie v sume 1 milióna eur s dosahom na ekológiu krajiny, monitorovanie chránených území, využitie družicových snímok na vyhodnocovanie stavu lesov, boj so škodcami a európsky program biodiverzity.
SAV má 59 medziakademických dohôd o spolupráci s partnerskými inštitúciami v zahraničí. Úspešne sa zapojila do riešenia projektov v rámci 5. a 6. rámcového programu EÚ a je členom viacerých medzinárodných zoskupení a vedeckých inštitúcií. Jednou z priorít akadémie je výchova vedeckých pracovníkov a spolupráca s vysokými školami.
Organizačne sa SAV člení do troch vedeckých oddelení s 56 vedeckými pracoviskami. Sú to - oddelenie vied o neživej prírode, matematicko-fyzikálne vedy, informatika a technické vedy, oddelenie vied o živej prírode, veterinárne vedy a oddelenie spoločenských vied.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:22