StoryEditor

Lacnejší úver? Možno už od januára

Spolu s priateľom zarába klientka banky 35-tisíc korún mesačne. Ich príjem však nestačil na to, aby dostali 3,5-miliónovú hypotéku na nový byt v Bratislave. Preto predstierali vyšší príjem, ktorý deklarovali pri žiadosti o úver.

Spolu s priateľom zarába klientka banky 35-tisíc korún mesačne. Ich príjem však nestačil na to, aby dostali 3,5-miliónovú hypotéku na nový byt v Bratislave. Preto v banke predstierali vyšší príjem.
Stop nadhodnocovaniu?
Podobné podvody banky ročne pripravia o stovky miliónov a znamenajú vyššie riziko nesplácania pôžičiek. Od začiatku budúceho roka by im malo zabrániť prepojenie registra bánk, ktorý už funguje niekoľko rokov, s registrom Sociálnej poisťovne. Budú si môcť overiť, či je žiadateľ skutočne zamestnaný a aký je približne jeho plat.
"Predpokladám, že to banky premietnu do ceny úverov," tvrdí člen rady riaditeľov poisťovne Gabriel Cséri. O lacnejších pôžičkách hovoria aj banky, hoci nevedia, o koľko: "Overovanie údajov cez poisťovňu vytvorí predpoklad na zníženie rizikových marží pre novoprijaté žiadosti. V tejto chvíli je ťažké kvantifikovať zmenu," povedal Peter Barčák z VÚB banky. Hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová tvrdí, že "akýkoľvek nástroj, ktorý môže znížiť riziko, by sa premietol aj do úrokovej sadzby".
Analytik Symsite Research Vladimír Dohnal má však pochybnosti: "Už keď sa pripravoval pôvodný register bánk, hovorilo sa, že to môže znížiť ceny pôžičiek. Nestalo sa. "

Tlmič pre zdražovanie
Ak by nový register predsa znamenal zníženie úrokov v bankách, v konečnom dôsledku by to pre klienta znamenalo len menšie zdraženie, než sa očakáva. Ekonómovia totiž predpokladajú, že Národná banka Slovenska bude pokračovať vo zvyšovaní základných sadzieb. Od tých sa odvíjajú aj ceny komerčných pôžičiek. Základné sadzby by ešte v tomto roku mali rásť o 0,25 bázického bodu na päť percent. V budúcom by mohli úroky stúpnuť až na 5,5 percenta.
Analytik Symsite Research Vladimír Dohnal nie je presvedčený o tom, že by banky na prepojenie registra bánk s registrom Sociálnej poisťovne reagovali znižovaním úrokov. Pri hypotékach sú úroky podľa neho na hranici už teraz. "Pri spotrebných úveroch ešte banky majú priestor zlacňovať, ale pravdepodobne to nespravia. Výhoda tak ostane na strane bánk."
Žiadatelia o úver by sa podľa bánk mali jednoduchšie dostať k pôžičke, "informácie z poisťovne môžu skôr prispieť k zníženiu počtu požadovaných dokladov," hovorí Kollárová.
Previerky aj spätne
Ako bude fungovať nový register? "Budeme dostávať odpovede na otázky len vo forme áno, nie, prípadne požadovaný údaj nie je k dispozícii," hovorí Peter Barčák z úseku riadenia rizík VÚB banky. Predseda rady riaditeľov Sociálnej poisťovne František Halmeš tvrdí, že zo strany poisťovne je všetko na 99,5 percenta pripravené. "Podpis zmluvy je otázkou týždňov."
Podľa zistení HN by poisťovňa za túto službu mala od všetkých bánk spolu zinkasovať do 500-tisíc korún mesačne. Túto sumu by si jednotlivé banky mali vyskladať podľa množstva poskytnutých informácií. Vychádza z predpokladaného objemu informácií. Banky pritom nevylučujú, že si budú overovať spätne aj klientov, ktorým už poskytli úver.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:12