StoryEditor

Prokuratúra požaduje šesť rokov pre šéfa Hyundai

16.01.2007, 11:10
Autor:
TASRTASR
Juhokórejská prokuratúra požaduje šesťročný trest odňatia slobody pre predsedu predstavenstva automobilky Hyundai Motor Chung Mong Kooa. Šéf šiesteho najväčšieho výrobcu áut na svete je obvinený zo sprenevery financií spoločnosti.

Juhokórejská prokuratúra požaduje šesťročný trest odňatia slobody pre predsedu predstavenstva automobilky Hyundai Motor Chung Mong Kooa. Šéf šiesteho najväčšieho výrobcu áut na svete je obvinený z porušenia dôvery a sprenevery financií spoločnosti.
Požiadavka prokuratúry prichádza v čase, keď odborári tejto najväčšej juhokórejskej automobilky pripravujú ďalší štrajk kvôli sporu o vyplatenie bonusov. Akcia odborov tak ohrozuje cieľ spoločnosti v roku 2007 viac ako zdvojnásobiť rýchlosť rastu globálnych tržieb.
"Hyundai hrá v juhokórejskej ekonomike veľkú úlohu, a preto je veľmi dôležitá transparentnosť jeho vedenia. Boli sme šokovaní, keď sme odhalili také staré korupčné praktiky, ako je sprenevera," uviedol hlavný prokurátor Lee Dong Yoel pred súdom. "Musíme na tento prípad aplikovať právne princípy a zvážiť jeho možný dopad na ekonomiku krajiny."
Chung Mong Kooa zatkli vlani v apríli kvôli podozreniu, že Hyundai a jeho dcérske spoločnosti zakladali čierne fondy, z ktorých podplácali politických predstaviteľov. Neskôr bol obvinený z porušenia dôvery, sprenevery a z toho, že spôsobil spoločnostiam zo skupiny Hyundai Motor finančné straty, keď ich nútil podporovať slabšie sesterské spoločnosti. Chunga prepustili v júni na kauciu 1 milión USD, v prepočte asi 26,9 milióna SKK.
Chung sa 12. júna priznal, že hral istú úlohu pri zakladaní čiernych fondov prostredníctvom dcérskych spoločností Hyundai. "Priznávam sa k svojej vine v istom rozsahu," povedal vtedy Chung. Na otázku, týkajúcu sa detailov týchto fondov, odpovedal, že sa nepamätá.
Analytici sa obávajú, že v prípade Chungovho odsúdenia môže vzniknúť v čele automobilky vákuum. "Celá skupina je veľmi závislá na svojom šéfovi," uviedol analytik spoločnosti Woori Investment and Securities Stephen Ahn. "Ak Chunga opäť zavrú, posunú sa dôležité rozhodnutia na neskôr," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:38