StoryEditor

Smer je prístupný pri rokovaní o preukazovaní pôvodu majetku kompromisom

16.03.2005, 15:26
Poslanci za Smer, ktorí sú autormi návrhu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, sú podľa lídra strany Roberta Fica ochotní robiť kompromisy vo všetkých paragrafoch s výnimkou ustanovenia o dôkaznom bremene, ktoré by malo podľa ich návrhu spočívať na preverovanej osobe.

"Ak by mal niekto záujem toto dôkazné bremeno presunúť na štát, tak zákon nemá žiadny zmysel a treba ho stiahnuť," povedal Fico pre TASR po tom, ako dnes poslanci 111 hlasmi posunuli návrh do druhého čítania. Podľa návrhu môže byť požiadaný každý, kto nadobudol majetok v hodnote presahujúcej šesť a pol milióna korún, o vysvetlenie, ako k nemu prišiel. Túto sumu sú však predkladatelia ochotní zmeniť podľa návrhov zákonodarcov.
Kladný postoj koaličných poslancov si Fico vysvetľuje tým, že prijatie podobného zákona má vláda v programovom vyhlásení. Postoj ĽS-HZDS nechcel komentovať. "Pamätám si z minulosti, že poslanci opozície aj koalície utekali z parlamentu, keď sa mal tento zákon schvaľovať," dodal. Dôležité ale bude, ako sa strany postavia k tomuto zákonu v druhom a treťom čítaní a ako bude zákon upravený pozmeňovacími návrhmi, upozornil.
Poslancom za ĽS-HZDS, ktorí dnes návrh nepodporili, prekáža v návrhu najmä fakt, že by malo dôkazné bremeno spočívať na preverovanej osobe. Poslankyňa Katarína Tóthová predpokladá, že práve tento problém pred definitívnym schvaľovaním v parlamente poslanci otvoria. "V občiansko-súdnom konaní má dôkazné bremeno navrhovateľ a v predlohe navrhovateľ nemá žiadnu povinnosť. Napríklad by mal mať povinnosť zozbierať daňové priznania a preukázať, že zo zdaneného príjmu je neprimeraný majetok. Iná otázka, je, že druhá strana dokáže alebo nedokáže," povedala pre TASR. "Všetci občania musia vedieť, že vzhľadom na možnosť zablokovať ich majetok, aj podnikateľom, a čas, dokedy zoženú preukázanie zdaneného príjmu, môže znamenať krach ich podniku," upozornila.
Výhrady k filozofii zákona, podľa ktorej dôkazné bremeno ostáva na preverovanej osobe, má aj SDKÚ a SMK, hoci ich poslanci dnes návrh podporili. "My si nemyslíme, že to dôkazné bremeno by malo byť takto navrhované," povedal poslanec za SDKÚ Peter Miššík. Najsilnejšia koaličná strana o tomto probléme bude rokovať v poslaneckom klube. Rovnakú výhradu k návrhu zákona o konflikte záujmov prezentoval i poslanec za SMK Gábor Gál. Liberáli podľa slov poslankyne za ANO Evy Černej s prijatím zákona o pôvode majetku nemajú žiadny problém a podporia ho aj v druhom čítaní. "Samozrejme, že s tým súhlasíme, ja som tieto veci vždycky podporovala. Prirodzene, myslím, že je na čase, aby to bolo v poriadku tak, ako si to verejnosť želá. Je najlepšie, keď sú veci transparentné," poznamenala Černá. Podľa nej sa ľudia, ktorí majú veci v poriadku, nemajú čoho obávať. "Nevidíme dôvod ho nepodporiť," konštatoval poslanec za KDH Alojz Přidal. Podľa jeho slov sa už v parlamente pravdepodobne našla zhoda na prijatie tejto právnej normy, keďže prvým čítaním prešla hlasmi 111 poslancov.
Smer v návrhu, ktorý dnes poslanci posunuli do druhého čítania, navrhuje, aby generálny prokurátor alebo ním poverený prokurátor mohol požiadať "podozrivú" osobu o vysvetlenie, ako nadobudla majetok. Išlo by o prípady, keď hodnota majetku presahuje tisícnásobok minimálnej mzdy, teda šesť a pol milióna korún. Dotyčná osoba by potom mala preukázať, že majetok nadobudla z legálnych, jasne preukázaných a zdanených príjmov. Ak by občania nevedeli objasniť, z akých príjmov nadobudli svoj majetok, generálny prokurátor alebo ním poverená osoba dá návrh na súd, aby sa vec riešila v civilnom konaní.
Dôkazné bremeno v tomto prípade nesie podozrivá osoba a nie štát, s čím súhlasil i minister spravodlivosti Daniel Lipšic. Ak by "podozrivý" pred súdom nepreukázal, z akých zdrojov nadobudol majetok, prepadol by v prospech štátu. Zákon bude aplikovateľný voči každému, napríklad aj ľuďom, ktorí získali majetok z trestnej činnosti, ale doteraz im to nikto nedokázal.
Nik z poslaneckej snemovne dnes nehlasoval proti tomuto návrhu, väčšia časť poslaneckého klubu ĽS-HZDS, poslanec Roman Vavrík (SDKÚ) a nezávislý poslanec Miroslav Abelovský sa však hlasovania zdržala.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 10:32