StoryEditor

Béreš končí v ANO. Chcel úplatok, reaguje strana

Poslanec NR SR Viktor Béreš opúšťa stranu ANO a v najbližších dňoch sa chce vzdať mandátu poslanca. Dôvod? "Arogantné a negatívne pôsobenie Pavla Ruska, ktorý riadi stranu ako firmu," vyhlásil včera Béreš. Ten je zároveň členom predsedníctva a šéfom krajskej rady ANO v Trnave.
Podľa neho má práve Rusko ako predseda ANO najväčší podiel na klesajúcich preferenciách strany. Ako dodal, aliancia sa takisto nesprávala dostatočne liberálne pri vyvlastňovaní pozemkov pre automobilku v Žiline. S odstupom času zároveň obvinil vedenie strany, že zmanipulovalo výsledky tajnej voľby pri zostavovaní kandidátky pre voľby do Európskeho parlamentu. "Samozrejme, že nevyhral Jozef Heriban, ale Eva Černá." Béreš tvrdí, že podobné názory majú aj ďalší poslanci a klub je v kríze. O svojich kolegoch však hovorí: "Navonok sa predháňajú, kto bude voči predsedovi servilnejší."
Aféra na pokračovanie
Oficiálna reakcia ANO na seba nenechala dlho čakať -- máme písomné podklady, že Béreš chcel od neznámej osoby úplatok. "Mali sme indície, že bral úplatky 20-tisíc za sprostredkovanie stretnutia s Ruskom, ktorý takéhoto sprostredkovateľa nepotrebuje," vysvetlil pre HN podpredseda ANO Jirko Malchárek. Informácie o tom malo vedenie aliancie už dávnejšie a z viacerých zdrojov, vrátane zahraničných. Dokonca sa nimi opakovane zaoberali aj vo vrcholných orgánoch ANO, uviedla pre HN Černá. Doteraz to však podľa nej bolo "tvrdenie proti tvrdeniu", dôkazy získali až teraz. Hovorca aliancie Juraj Puchý dodal, že písomné podklady poskytnú orgánom činným v trestnom konaní. Béreš preto podľa neho musí odísť zo strany i z parlamentu, kde je len ako náhradník za štátneho tajomníka ministerstva školstva Františka Tótha. "Absolútne to dementujem, chcem to vidieť a budem sa brániť na súde," reagoval Béreš. Rovnako odmieta informácie, že si cez "čierne duše" zvyšoval členskú základňu v trnavskej organizácii, aby posilnil svoj vplyv v strane. Ako doplnil, práve minister kultúry Rudolf Chmel musí z funkcie odísť kvôli sporom s Ruskom. Majú rozdielny názor, ktoré projekty získajú finančnú podporu z projektu Obnovme si svoj dom. Hovorca ministerstva Maroš Havran niečo také rezolútne odmieta. "Na opravu kultúrnych pamiatok idú peniaze nadácie SPP, tie sa rozdeľujú bez ohľadu na záujmy ktoréhokoľvek ministra." Béreš kategoricky odmietol, že dobrovoľným odchodom z kresla poslanca iba predstihol oficiálne stranícke sankcie. Šéf poslaneckého klubu ANO Ľubomír Lintner tvrdí, že Bérešovo rozhodnutie odísť vyplýva z jeho pondelňajšieho rozhovoru s Ruskom. "Žiadne stretnutie nebolo, " hovorí Béreš.
Medzi poslancami sa hovorí o Bérešových neuspokojených ambíciách -- vraj chcel byť ministrom, resp. štátnym tajomníkom. Béreš priznal, že bol v hre o kreslo štátneho tajomníka. Dnes sa jeho ambície zúžili -- mieni kandidovať ako nezávislý na post trnavského župana. O podpore chce rokovať s politickými stranami, blízke kontakty má najmä s SMK. Zhodou okolností, keď parlament schvaľoval rokovací poriadok, Béreš ako jeden z mála slovenských poslancov presadzoval zavedenie maďarčiny ako rokovacieho jazyka NR SR.
Budúcnosť pre ANO
Podľa politológa Rastislava Tótha je odchod ďalšieho poslanca z ANO pochopiteľný: "Je to strana, ktorá bola vytvorená príležitostne, len na to, aby ľudí dopravila do zaujímavých pozícií." Spolupráca, prípadne zlúčenie s SDKÚ, by vraj bolo výhodné pre alianciu. "Niektorí ich politici už stačili získať vo verejnosti veľmi zlý imidž, ktorý by poškodil SDKÚ." Podľa Puchého sa preferencie aliancie pohybujú okolo 5 percent a majú stúpajúci trend. "Momentálne sa neuvažuje o žiadnej integrácii alebo fúzii." Podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ Roman Vavrík však tvrdí -- o predvolebnej spolupráci s liberálmi rokujeme. Podľa neho ide o prirodzený vývoj, pretože ANO aj SDKÚ sú pravicové strany s veľmi podobnými programovými východiskami. Za náznak zbližovania považuje Tomáš Galbavý nedávne úvahy predsedu strany Mikuláša Dzurindu o tom, že by sa v SDKÚ mala vytvoriť silná liberálna platforma.

Udalosti v živote parlamentnej strany ANO:
máj 2003 -- Anton Danko odchádza z ANO: dôvodom je neplnenie volebných sľubov voči regiónom (podpora výstavbe južného diaľničného ťahu východ -- západ údajne na úkor severnej vetvy)
august 2003 -- odchod ministra hospodárstva Roberta Nemcsicsa a štátneho tajomníka ministerstva dopravy Branislava Opaterného: strata dôvery medzi vedením strany a týmito predstaviteľmi, ktorí kritizovali pôsobenie Pavla Ruska
október 2003 -- dva razy neúspešná kandidatúra Lintnera na podpredsedu NR SR
február 2004 -- pri zostavovaní kandidátky pre voľby do EP dostal prednosť Jozef Heriban pred Evou Černou a Jozefom Banášom, hovorí sa o zmanipulovaní voľby lídra
február 2004 -- odchod Jozefa Banáša: vysvetlil ho odmietnutím štýlu politiky Pavla Ruska, vzápätí vstúpil do SDKÚ
september 2004 -- neúspešná kandidatúra Jirka Malchárka na podpredsedu NR SR
klesajúce preferencie -- v ostatných parlamentných voľbách získala 8,01 percenta hlasov, v súčasnosti oscilujú okolo 5 percent

01 - Modified: 2002-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Projekty na rozvoj regiónu nebudú lacným špásom
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:32