StoryEditor

Chorvátsko dúfa, že problémy s euroústavou neohrozia ďalšie rozšírovanie EÚ

01.06.2005, 14:33
Chorvátsko dúfa, že problémy pri ratifikácii európskej ústavnej zmluvy v členských krajinách nebudú mať negatívny vplyv na proces ďalšieho rozširovania Európskej únie. "S ľútosťou sme sa dozvedeli, že pri prijímaní riešení, ktoré obsahuje ústavná zmluva, existujú ďaleko väčšie problémy, než sa predpokladalo.

Chorvátsko dúfa, že problémy pri ratifikácii európskej ústavnej zmluvy v členských krajinách nebudú mať negatívny vplyv na proces ďalšieho rozširovania Európskej únie. "S ľútosťou sme sa dozvedeli, že pri prijímaní riešení, ktoré obsahuje ústavná zmluva, existujú ďaleko väčšie problémy, než sa predpokladalo. Zdá sa, že pozornosť členských krajín EÚ sa bude teraz sústreďovať skôr na otázky vnútorného usporiadania." Predseda výboru pre európsku integráciu chorvátskeho parlamentu Neven Mimica to povedal po dnešnom stretnutí s vicepremiérom Pálom Csákym.
Mimica vyjadril nádej, že aj po odmietnutí euroústavy vo Francúzsku členské krajiny nájdu spôsob, ako zabezpečiť fungovanie únie v podmienkach pokračujúceho rozširovania.
"Dúfame, že tá určitá dezorientácia, ktorá sa teraz rysuje v EÚ z dôvodu neúspechu ratifikačného procesu v niektorých krajinách nebude mať negatívny vplyv na rokovania s Chorvátskou republikou," povedal Csáky.
Chorvátsko by chcelo vstúpiť do EÚ v roku 2009. Prístupové vyjednávanie so Záhrebom zatiaľ EÚ odložila do času, kým chorvátska vláda nezatkne a nevydá bývalého generála Ante Gotovinu Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Hlavná prokurátorka tribunálu Carla del Ponteová vo štvrtok navštívi Chorvátsko s cieľom posúdiť, či krajina naozaj pátra po Gotovinovi, ktorý je obvinený z vojnových zločinov, no zároveň ho mnohí Chorváti považujú za vojnového hrdinu.
"Chorvátska vláda má jasný akčný plán, ktorým chce vyriešiť osobitné otázky súvisiace s plnou spoluprácou s haagskym súdom," povedal Mimica. Konštatoval pritom, že ani jeden oficiálny dokument EÚ nehovorí o vydaní Gotovinu do Haagu ako o jedinom kritériu hodnotenia spolupráce s medzinárodným súdnym tribunálom. Na základe doterajších informácií chorvátskych bezpečnostných služieb sa podľa Mimicu nedá jednoznačne určiť, či sa Gotovina vôbec nachádza v dosahu chorvátskej moci. "Neznamená to, že chorvátske služby nebudú pokračovať v činnosti, ktorú predpokladá akčný plán, aby sa zistilo miesto jeho pobytu," povedal poslanec.
Slovensko podľa vicepremiéra Csákyho podporuje čo najskoršie členstvo Chorvátska v únii. "Dúfame, že ten problém, ktorý vznikol okolo generála Gotovinu, bude doriešený čím skôr, a že sa budú môcť de facto začať rokovania," povedal. S Mimicom hovoril aj o technickej pomoci a odovzdávaní slovenských skúseností Chorvátsku v oblasti využívania predvstupových európskych fondov a manažovaní komunikačnej stratégie pre verejnosť.
Delegácia výboru chorvátskeho parlamentu sa v Bratislave stretla aj s členmi Výboru pre európske záležitosti NR SR.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 14:04