StoryEditor

Bohatých vodičov nevystrašia ani vyššie tresty

05.05.2008, 00:00

Ministerstvo vnútra chce na cestách pritvrdiť. Pokuta za prekročenie rýchlosti sa môže vyšplhať aj na 40-tisíc korún. Vodičský preukaz zasa bude môcť policajt zadržať už po prejazde na červenú. Výchovný účinok na cestných pirátov však podľa odborníkov bude len čiastočný.
Ľudia si zvyknú
Dopravná psychologička Zuzana Porubčanová predpokladá, že počet nedisciplinovaných vodičov sa zredukuje. Vysoké tresty sú totiž podľa nej spôsobom nátlaku na vnútornú zodpovednosť človeka a môžu priniesť pozitívny efekt. "Pre tých, ktorí majú veľa peňazí a nie sú vnútorne motivovaní jazdiť slušnejšie, nie sú však ani tieto sumy dosť vysoké." Psychológ Anton Heretik má podobný názor. Agresori na cestách sa podľa neho na nové pravidlá rýchlo adaptujú. "Väčšinou je prax, že to krátky čas funguje a potom prestane, lebo ľudia si zvyknú. Zmeny budú len dočasné," povedal pre HN. Cestní piráti podľa neho budú chvíľu opatrnejší a potom to príde znovu.
Späť do autoškoly?
Šéf Ústredného automotoklubu Juraj Smrečan tiež upozorňuje, že tvrdá represia neznamená automaticky zlepšenie. Dôležité je podľa neho rozlišovať, či je priestupok úmyselný, alebo neúmyselný, a či je za volantom priestupca -- recidivista, alebo slušný vodič, ktorý výnimočne urobil chybu. "My nie sme za takéto prísne tresty. Oveľa lepšie by bolo potrestať múdrosťou -- teda vrátiť opakovaného priestupcu do autoškoly." Vysoké pokuty u majetnejších cestných pirátov môžu byť ľahko zvládnuteľné. "Na značnú skupinu vodičov môže mať, naopak, sociálny dosah, pretože ak nejaký zásobovač dostane dvakrát tridsaťtisícovú pokutu, tak sa zadlží na celý život."
Muži sú agresívnejší
Veľké očakávania od prísnejších pravidiel majú predovšetkým ženy. Podľa Heretika je to pochopiteľné. "Pretože ženy sa v doprave cítia podstatne viac ohrozené a muži sa správajú omnoho agresívnejšie. Ženy dúfajú, že to bude mať zastrašujúci účinok na agresorov." Porubčanová dodáva, že ženy mali vždy väčší vzťah k bezpečnosti. "Potrebujú jasné pravidlá hry -- bezpečnosť, a nie risk a hazard, to je skôr v mužskej povahe byť excentrický, dobyvačný. Ženy potrebujú istoty."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 20:15