StoryEditor

Poslanci si posvietia na Ficov prešľap

05.05.2008, 00:00

Na údajný dopravný priestupok premiéra Roberta Fica si okrem polície posvietia aj poslanci. "Určite to budem pozorne sledovať. Zaujíma ma, ako sa celá situácia ukončí," povedal pre HN exminister vnútra a člen branno-bezpečnostného výboru NR SR za SDKÚ-DS Martin Pado.
Práca pre políciu
Fica ešte minulý utorok odfotili, ako sa na svojom terénnom aute otáča na mieste, kde je to zakázané. Stať sa tak malo na križovatke bratislavských ulíc Bajkalská a Drieňová, keď premiér viezol syna do školy. Na fotografiách, ktoré čitateľ zaslal denníku SME, má byť navyše zreteľne vidno, že nemá ani zapnutý bezpečnostný pás. "Fotografie sme odovzdali vecne a miestne príslušnému správnemu orgánu dopravnej polície, ktorý ich vyhodnotí a rozhodne do 30 dní," povedal hovorca policajného prezídia Martin Korch. Ak inšpektorát informácie o porušení dopravných predpisov potvrdí, môže premiér vyviaznuť s pokarhaním. Teoreticky však môže v správnom konaní dostať pokutu až do výšky sedemtisíc korún.
Premiér priestupok nepoprel a pre SME reagoval, že za "v úvodzovkách nebezpečný zločin ohrozujúci celú Bratislavu" je ochotný zaplatiť pokutu. "Musí vedieť, že zákony platia pre každého rovnako, takže aj premiér alebo hociktorý poslanec by mal niesť aj určitú zodpovednosť a dôsledky svojho činu," reagoval pre HN člen výboru pre obranu a bezpečnosť Béla Bugár (SMK). Ako dodal, sám je zvedavý na rozhodnutie dopravného inšpektorátu. Predpokladá, že ten mu udelí pokutu. Tá môže byť v rozpätí 500 až 2-tisíc korún.
Poslanci čakali priznanie
"Nechcem hádzať kameňom, aj ja niekedy urobím dopravný priestupok. Pokiaľ je politik pri tom prichytený, mal by to priznať a život by šiel ďalej," hovorí ďalší exminister vnútra Vladimír Palko (ex-KDH). Nikto by sa podľa neho v takom prípade na premiéra veľmi nehneval.
Odpustiť si podľa Palka premiér mohol nahnevaný tón svojej reakcie pre médiá. "V takom okamihu netreba byť agresívny. Poslanec Pado tvrdí, že obdobnú reakciu premiéra na zverejnenie priestupku očakával. "Svedčí o tom, že si to vôbec neberie k srdcu. Stačilo pritom povedať ,áno, urobil som to, vedome som porušil predpis, bol som v časovom strese a ponáhľal som sa, je to chyba a som pripravený zaplatiť pokutu`." Šéf branno-bezpečnostného výboru Rudolf Pučík (SNS) sa k veci vyjadriť nechcel, lebo o premiérovom údajnom priestupku nevedel.

Politici na cestách:
október 2004
-- Predseda SNS Ján Slota pri predbiehaní spôsobil autonehodu
november 2005 -- Poslanec ĽS-HZDS Ján Cuper pod vplyvom alkoholu zapríčinil nehodu
apríl 2006 -- Poslancovi SMK Miklósovi Durayovi na bratislavskom Prístavnom moste namerali 113 km/h, odmietol fúkať
december 2006 -- Poslanec SNS Sergej Chelemendik spôsobil nehodu na diaľnici D1, hrozí mu strata imunity

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 20:11